< Halkalı Yeni Havalimanı Metro Şantiyesinde İşçiler Kölece Çalıştırılıyor

 

İnşaat-Sen, Kolin-Kalyon-Cengiz İnşaat tarafından yapılan Halkalı Yeni Havalimanı Metro şantiyesinde çalışan inşaat işçilerinin asgari ücret alıp günde 10 saat çalıştıklarını açıkladı. Şantiyede örgütlenme faaliyeti yürüten İnşaat-Sen Kolin-Kalyon-Cengiz ortaklığını uyararak işçilerin daha iyi koşullarda çalışmasını sağlayacak talepleri de sıraladı.

İnşaat Emekçileri Sendikası (İnşaat-Sen), Halkalı Yeni Havalimanı Metro Şantiyesinde işçilerin kölece koşullarda çalıştırırıldığını belirtti.

 

"Yerin 50 Metre Altında 10 Saat Çalışmaya Asgari Ücret"

Kolin-Kalyon-Cengiz Konsorsiyumu tarafından yapılan metro şantiyesinde, çoğu gurbetçi olan işçilerin yerin 50 metre altında güneşi görmeden, tünelkerde, en zor ve tehlikeli koşullarda çalıştığını açıklayan sendika günde 10 saat çalışan işçilerin, iki haftada bir sadece pazar günleri izin kullanabildiklerini, aldıkları ücretin ise asgari ücret olduğunu belirtti.

 

"Koğuşlarda 6 İşçi Tahtakuruları Arasında Kalıyor"

İşçilerin koğuşlarda 6 kişi kaldığını ve tahtakuruları arasında yaşamak zorunda bırakıldığını aktaran sendika, verilen kötü yemeklere ise işçilerin itiraz hakkının dahi bulunmadığını belirtti.

 

"Bakanlık Yarı Açık Cezaevine Çevrilen Şantiyeyi Sadece Seyrediyor"

Kolin-Kalyon-Cengiz İnşaat'ın şantiyede yarı açık cezaevi kurduğunu ve işçiler kölelik koşullarında çalıştırılırken, projenin bağlı olduğu Ulaştırma Bakanlığı'nın ise tek bir denetim yapmadığını, belirten işçilerin kölece koşullarda çalıştırılmasını seyrettiğini ifade etti.

Tüm bu koşullar altında patronların, asgari ücret üzerine yüzde 10 zam ile iyileştirme dayattığını İfade eden sendika "Yüzde 10 iyileştirme değil sadakadır.O sadakayı başınıza çalın" ifadesini kullandı.

Halkalı Yeni Havalimanı Metro Şantiyesinde işçilerin daha iyi koşullarda çalışabilmesi için örgütlenme faaliyeti yürüttüklerini açıklayan İnşaat-Sen taleplerini ise şöyle sıraladı:

• Asgari ücretle kölece çalışmaya son vereceksiniz. Kalıpçı, demirci, elektrikçi, kaynakçı yalıtım mevrancı ve duvarcılara en az yüzde 50 zam yapacaksınız. Asgari ücretle çalışan düz işçilere, kalite kontrolcülere taban ücreti olarak 15 Bin TL net maaş vereceksiniz.

• Tahtakurulu koğuşlarda yaşama devri kapanacak. İşçilere sağlıklı barınma hakkını vereceksiniz.

• Beslenme lütuf değil en temel haktır. Tüm kötü yemekler çöpe gidecek, işçilerin sağlıklı beslenme hakkını vereceksiniz.

 

"Patronların Zorbalığına Karşı Birleşiyoruz"

"Patronların zorbalığı varsa mücadele de var" denilen açıklamada işçiler bu gidişata dur demek için birliğini kurmaya başladığını, yarı açık cezaevi olarak kurulan şantiyede işçilerin sendikalı olmaya başladığını belirten İnşaat-Sen, işçileri kölece koşullarda çalıştıran Kolin-Kalyon -Cengiz İnşaat'ı uyararak, taleplerin yerine getirilerek işçilerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi konusunda uyardı.

İnşaat-Sen açıklamasında "Halkalı Yeni Havalimanı Metro Şantiyesinde çalışan tüm inşaat işçilerini haklarımızı almak için birleşmeye, İnşaat-Sen'e üye olmaya davet ediyoruz" diyerek işçilere sendikalı olmaları çağrısında bulundu.