Şişli Belediyesi İşçileri "Taşeron Çalışmak İstemiyoruz"

 

Şişli Belediyesi MCY bünyesinde çalışan Komşu Kart ve Geri Dönüşüm taşeron işçileri, Şişli Belediyesi önünde basın açıklaması düzenledi. işçiler, taşeron çalışmaya ve firmanın alacaklarını ve kıdem tazminatını ödememesine karşı belediye önünde protesto ederek "Taşeron çalışmak istemiyoruz!" dedi.

Şişli Belediyesi bünyesinde taşeron çalışan atık dönüşüm işçileri ücretlerinin eksik yatırılması ve ağır çalışma koşullarına karşı iş bıraktı. Belediye önündeki eylemin ikinci gününde basın açıklaması gerçekleştirdi.

"Taşerona Hayır İnsanca Yaşanacak Ücret, Güvenceli Çalışma İstiyoruz" yazılı pankartın açıldığı basın açıklamasında işçiler"Taşeron Çalışmak İstemiyoruz", "İş Ekmek Adalet", "İşçiyiz Haklıyız Kazanacağız" sloganları attı.

 

"Belediye Başkanı 'Bu Sizin Sorununuz' Dedi"

Şişli Belediye Başkanı Muharrem Keskin’in hayata geçirdiği belirtilen ‘Komşu Kart’ uygulaması kapsamında çalışan geri dönüşüm işçileri, sürekli değişen taşeron firmalar nedeniyle haklarını alamadıklarını söyledi. Belediyenin de bu süreçte sessiz kaldığını, Belediye Başkanı Muharrem Keskin'e durumu söylediklerinde ise "Bu sizin sorununuz" diyerek yanıtladığını ifade eden işçiler haklarının tazminat haklarının gasp edilmesini protesto etti.

 

"Belediye Başkan Yardımcısı İşçileri Odasından Kovdu"

Yaşadıkları sorunları ve hak gaspına uğradıklarını Şişli Belediye Başkanı Yardımcısı ile görüşerek ilettiklerini belirten işçiler, “Taleplerimizi dinlemeden bizleri ikna edip direnişi bitirmeye yönelik telkinler vermeye çalıştı. Kararlı olduğumuzu söylediğimiz zaman da bizi odasından kovup ardından güvenlik görevlileriyle belediye binasından çıkarmaya çalıştı” diye aktardı. İşçiler Belediye Başkan Yardımcısına seslenerek “Geldiğin yeri unutma, bizim oylarımızla oturduğun makamdan bizlere ahkam kesemezsin" dedi.

 

"Taşeoronun Taşeronu Uygulamasını Kaldırın"

Belediyeye ait iştirak şirketlerinde değil, taşeron firmada çalışan işçiler, sözleşmelerinin her yıl süreli olarak yenilendiğini, sık sık taşeron firmanın değiştiğini, bu değişim nedeniyle kıdem tazminatı haklarının verilmeyerek, haklarından mahrum bırakıldıklarını söyledi. Taşeron şirkette oldukları için belediye çalışanı olarak görünmeyen işçiler belediye işçilerine tanınan haklardan da yararlanmadıkların ve uzun mesailerde çalışmalarına rağmen asgari ücretle çalıştırıldıklarını belirterek kadrolu olarak çalışmak istediklerini ifade etti.

Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin’e de seslenen işçiler,. Taleplerimize kulak tıkamayın. Şişli Belediyesi’ndeki taşeronun taşeronu uygulamasını kaldırın” dedi.

 

"Şişli Komşu Kart’ın Tanıtımı İçin 500 Bin Lira Harcandı"

Şişli Belediyesi’nin ‘geleceğe temiz bir çevre, kendini yenileyen doğa ve sağlıklı yaşam alanları bırakmak’ tanıtımıyla başlattığı ‘Şişli Komşu Kart’ın tanıtım toplantısı, Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda 1 Mart’ta gerçekleştirilmişti. Haluk Levent’in de sahne aldığı tanıtım için belediye, 500 bin lira harcanmıştı. İşçilet tanıtım için yüzbinlerce lira harcanırken çalışarak hak ettikleri tazminatlarının gasp edilmesine tepki gösterdi.

‘Komşu Kart’ projesinde çalışan bir işçi, görev ve sorumlulukları arasında olmamasına rağmen bu tanıtım etkinliğinde bile atık topladıklarını, bir yöneticinin ‘bu fedakârlıklarından ötürü mükâfatlandırlacaklarını’ söylediğini ancak şu anda en temel haklarını dahi alamadıklarını aktardı.

 

"Haklarımızın Ödenmesini Ve KentYol Bünyesinde Çalışmak İstiyoruz"

Taşeron firmalarda çalışan ve sürekli firma değişmesi nedeniyle tazminat ve sosyal haklardan da mahrum bırakılan işçilerin talepleri ise geriye dönük kıdem tazminatı, bayram ikramiyesi, mesai ücretleri gibi haklarının yasal faiziyle verilmesi ve Şişli Belediyesi iştiraki olan KentYol A.Ş bünyesinde çalıştırılmak. Şişli Belediyesi Komşu Kart taşeron işçileri talepleri karşılanıncaya kadar belediye önünde olacaklarını söyledi.

İşçilerin eylemine 1299 gündür işe geri alınmak için belediy önünde direnişte olan Turan Aktaş, Yeşil Sol Parti Milletvekili Kezban Konukçu, Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP), Emek Partisi ve DİSK DevTurizm-İş Sendikası da destek verdi.