...

Davutpaşa Patlaması’nın AYM’nin Bozma Kararından Sonra Bakırköy Adliyesi 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 3. Duruşmasında hukuksuzluk cezasızlık ısrarla devam ettirildi. AYM'nin yeniden yargılama yapılması kararını ve ailelerinin ve avukatların tevsii tahkikat talebi, dönemin tüm kamu kurumu yetkililerinin yargılanması talebini görmezden gelerek dosyanın mütala için savcılığa teslim edilmesine karar verdi.

31 Ocak 2008 tarihinde İstanbul Zeytinburnu ilçesine bağlı Davutpaşa semtinde kaçak bir yapıda ruhsatsız olarak işletilen maytap atölyesinde meydana gelen patlamada 23 kişi ölmüş 117 kişi yaralanmıştı. İş cinayetinde yaşamını yitiren işçilerin ailelerinin, sorumluların yargılanması talebiyle açtığı dava ise 16'ncı yılına girdi.

Patlamada yaşamını yitirenler işçilerin aileleri 16 yıldır 23 kişinin ölümünden sorumlu olan dönemin Zeytinburnu Belediye Başkanı, İmar ve Şehircilik Müdürü, Zabıta Müdürü, Çalışma Bakanı, Sosyal Güvenlik Kurumu, BEDAŞ yetkilileri ve tüm sorumluların yargılanması için mücadele veriyor.

 

Davalar Cezasızlıkla Sonuçlandı

Görülen iş cinayeti davasının ilk 6 yılında kamu kurumu yetkililerinden hiçbiri hakkında soruşturma dahi açılmadan dava sanıkların cezasızlık ödülüyle sonuçlanmıştı. Davutpaşalı Adalet Arayan İşçi Aileleri ve gönüllü avukatların da mücadelesiyle davanın yeniden görülmesi sağlansa da cezasızlıkla sonuçlanması değişmedi.

 

"Ailelerin Mücadelesiyle AYM Bozma Kararı Verdi"

Aileler ve avukatların çabaları sonucunda Anayasa Mahkemesi, devletin vatandaşlarının canını koruyamadığı, kamu kurumları yetkililerinin sorumluluğunun bulunduğu ve gereği gibi soruşturma ve yargılama yapılmadığı gerekçesiyle davanın yeniden görülmesine karar verdi. Bugün AYM'nin bozma kararı sonrası davanın 3. duruşması Bakırköy 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

 

Duruşmaya Sadece 4 Sanık Geldi

Aileler ve avukatların, mahkeme salonunun küçük olması ve davayı takip edecek olanların girememesi nedeniyle daha geniş bir salonda görülmesi talebi ise büyük salondaki SEGBİS sisteminin bozuk olduğu iddiasıyla reddetti. Duruşmaya sadece dönemin Zabıta Müdürü, bir zabıta memuru, dönemin İmar ve Şehircilik Müdürü ve müdür yardımcısı olmak üzere sadece 4 sanık katıldı. Mahkeme kimlik tespitinin ardından 4 sanığın usulen ifadelerini aldı. Ardından ara karar için duruşmaya ara verildi.

 

Avukatların Tevsii Tahkikat Talebi Yine Reddedildi

Avukatların tevsii tahkikat talebi ve adil bir yargılama yapılması talebini görmezden gelen mahkeme heyeti dosyayı savcının mütalaasına bırakılması kararı verdi. Duruşma ise 17 Ekim 2029 tarihine ertelendi.

Davutpaşalı Adalet Arayan Aileler ve avukatlar duruşma sonrasında açıklama yaparak mahkemenin hukuksuzluğuna tepki gösterdi.

Davutpaşalı Ailelerin avukatlarından Özlem Özkan, bunun AYM'nin yeniden yargılama kararına, adil yargılama ilkesine aykırı olduğunu belirtti.

 

"Ölenlere ve Ailelerinin Verdiği 16 Yıllık Mücadeleye Saygı..."

İş cinayetinde ölenlere ve ailelerinin 16 yıldır verdiği hukuk mücadelesine saygı gereği bu duruşmanın bu şekilde sonuçlanmaması gerektiğini vurgulayan Özkan, AYM'nin, devletin vatandaşlarının yaşamını koruyamadığını, kamu kurumlarının yetkililerinin sorumluluğu bulunduğuna karar verdiğini belirtti. İş cinayetlerinin önlenmesi ve adaletin sağlanabilmesi için tüm sorumluların yargılanması gerektiğini söyledi.

 

"Kamu Kurumu Yetkilileri Yargılanmalıdır"

Daha ilk duruşmada savcılığın gerekli soruşturmayı yaparak kamu kuruluşlarının yetkililerininin de yaşanan olayda sorumlulukları ve ihmalleri bulunduğunu tespit etmiş olduğunu ifade eden Av. Özlem Özkan, Zeytinburnu Belediyesi, Zabıta Müdürlüğü, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, BEDAŞ, Çalışma Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu gibi kurumların yetkililerinin de yargılanması gerektiğini ve Davutpaşa aileleri ve avukatları olarak 16 yıldır bunun mücadelesini verdiklerini vurguladı.

 

"Mücadeleyi Sürdüreceğiz"

Özkan, bu duruşmanın hukukun lafzına uygun şekilde görülmediğini ifade ederek iş cinayetinden sorumlu tüm kamu kurumu yetkililerinin ve sorumluluğu bulunanların yargılanması için 16 yıldır verdikleri mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi. Bir sonraki duruşmanın 17 Ekim 2023 tarihinde saat 1030'da görüleceğini ve adaletin sağlanması için yine taleplerini ifade edeceklerini söyledi.

 

"Bu Siyasi Bir Karardır"

Davutpaşa Patlamasında yaşamını yitiren Gülhan Çabuk'un eşi İdris Çabuk, 16 yıldır adalet mücadelesi verdiklerini ve mahkemenin ısrarla AYM kararını görmezden geldiğini belirtti. Aileler olarak yıllardır verdikleri mücadeleye rağmen mahkemenin ısrarla bu yönde karar verdiğini belirtti.

Mahkemelerin bu yönde karar vermesinin siyasi bir karar olduğunu söyleyen Çabuk 16 yıldır sürdürdükleri mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.

 

"20-30 Kişi Daha Ölsün Diye Mi Beykoz Belediyesine Atadılar"

Davutpaşa Patlamasında iş cinayetinde yaşamını yitiren Kadir Cesur'un eşi Arzu Cesur, sanıklardan Zeytinburnu Belediye Başkanı ve Zabıta Müdürü'nün Beykoz Belediyesi'nde görev yaptığını belirterek, duruşmada bize bir söz hakkı dahi verilmedi. Verilseydi orada soracaktım. Biz Zeytinburnu Belediye Başkanı, Zabıta Müdürü yargılanacak diye beklerken Beykoz'a atandıklarını öğrendik. Şimdi soruyorum; 20-30 kişinin daha ölmesi, anne-babaların evlatsız kalması, ya da çocukların anne babasız kalması için mi devlet onları Beykoz Belediye Başkanı ve Beykoz Zabıta Müdürü olarak atadı. Ben bunun cevabını istiyorum" dedi.

 

"İş Cinayetlerini Unutmadık"

Davutpaşa Patlamasında oğlu Orhan Saday'ı kaybeden Adnan Saday, "31 Ocak 2008'de patlamada 23 cenazemiz oldu. 117 kişi yaralandı. Davutpaşalı Aileler olarak Türkiye'de ilk ses olmaya devam edeceğiz. Ne Ankara Ostim İvedik'i, Manisa Soma'yı, Bursa Karacabey'i, Zonguldak Karadon'u, Bartın'ı, BEDAŞ'ı Esenyurt'u Van Bayram Oteli unutmadık...

 

"Suçlu Olan Herkes Yargılanacak"

Bizim davamız öyle sonuçlanacak ki, parmakla gösterilecek. Biz ayrılmadık daha da kenetlendik. Bu yargıda söz hakkı dahi alamadık. 16 yıldır benim oğlum toprakta. Onun hesabını sormaya geldim... Bana hangi güvenceyi verdiler. Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın yargılanmıyor, ödül olarak Beykoz Belediye Başkanı olmuş, Zabıta Müdürü Beykoz'da... Ne ala... Suçu olan herkes yargılanacak...Biz Ostim İvedik'i, Soma'yı, Bartın'ı... hiçbirini unutmadık onlar bizim ciğerimiz. Onlar bizim buramızda kalbimizde... Oğlum neyse o canlar da öyle... Hepsinin hesabını soracağız. Kimse onların hakkını aramasa biz arayacağız. Biz mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz" dedi.