Depremzede İşçinin Tazminat Hakkı İçin Konsolosluk Önünde Eylem

Suudi Arabistan'da Al Jeri Şirketi'nde çalışan depremzede işçi Ahmet Hizmetçi'nin gasp edilen 13 yıllık tazminat hakkının gasp edildiğini belirten Emeğin Gücü Derneği, Levent'te bulunan Suudi Arabistan Konsolosluğu önünde eylem yaparak işçinin tazminatının ödenmesini istedi.

Suudi Arabistan'da Al Jeri Uluslararası Taşımacılık Şirketi'nde 13 yıl boyunca çalışan oto elektrik ustası Ahmet Hizmetçi'nin gasp edilen haklarının ödenmesi için Emeğin Gücü Derneği Levent'te bulunan Suudi Arabistan Konsolosluğu önünde eylem yaptı.

"İşçi Düşmanı Al Jeri Hak Gaspına Son Ver" yazılı pankart açılan eylemde basın konuşan Muhammed Hizmetçi, 30 yılı aşkın bir süre Arabistan’da çalışmış olan Ahmet Hizmetçi'nin son olarak 2009-2022 yılları arasında Al Jeri uluslararası taşımacılık şirketinde oto elektrikçi olarak çalıştığını, birçok zorlu koşulda çalışmasına ve özelde göçmen bir işçi olmasına rağmen, işini onuruyla ve alnının teriyle yerine getirdiğini vurguladı.

 

"İşçinin 13 Yıllık Emekle Kazandığı Tazminatı Gasp Ediliyor"

Geçtiğimiz yıl Al Jeri şirketinin ve THY’nin dönüş biletlerini karşılıklı olarak hatalı kesmesinden dolayı ülkeye geri dönemediği için çalışma izninin süresi dolmuş ve çalışma izni yeniden çıkarılmamıştır. 13 yıl boyunca çalışarak hak ettiği ve iş yeri ile arasında düzenlenen sözleşmede geçen maddelerde de belirtildiği gibi tazminatının (oranın deyimiyle yıpranma parası) 1 yıldır çeşitli bahanelerle ödenmediğini aktardı.

 

"İşçi Arkadaşlarımız Çeşitli Bahanelerle Oyalanıyor"

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad ve sanayi kenti olan Dammam'da merkezleri bulunan Al Jeri taşımacılık şirketinin geçtiğimiz yaz ayından bu yana şirket yetkilileri, muhasebe birimleri ile iletişim kurmaya çalışan işçiye doğru düzgün cevaplar vermeyerek hakkının gasp edildiğini belirten Hizmetçi, şirketin söylediği tüm işlemleri yapmasına karşın Al Jeri şirketi yetkilileri ülkelerinin hukukundan kaynaklı ödemenin böyle gerçekleştirilemeyeceğini belirttiğini ve çeşitli bahanelerle bir oyaladğını söyledi.

 

"Konsolosluk İşçi Haklarını Savunma Sorumluluğunu Üzerinden Atıyor"

Suudi Arabistanlı şirketinin bütün iletişim kanallarını kapattığını, şirkete, Suudi Arabistan’ın Türkiye konsolosluklarına attıkkarı maillerin cevapsız bırakıldığını aktaran Hizmetçi. "Riyad’ta bulunan Türkiye Cumhuriyeti konsolosluğuna attığımız bilgilendirme mailiyle gerçek anlamda ilgilenilmemiş, sadece Suudi Arabistan’da avukata başvurun denerek konsolosluk yetkilileri Türkiyeli göçmen işçilerin haklarını savunma sorumluluğunu üzerinden atmıştır" dedi.

 

"Suudi Arabistan Hukukuna Başvurmak İşçinin Hakkını Asla Alamaması Demek"

Suudi Arabistan’ın iş hukukunun tıpkı burada yaşadığımız örneklerde olduğu gibi patronların ihtiyaçlarına göre şekillediğini ve işçilerin iş davalarında herhangi bir hak kazanımı elde etmesi, hele de hak gaspına uğrayan göçmen bir işçiyse, imkansız hale getirildiğini söyleyen Hizmetçi, "Bundan dolayı bu hukuk sistemine basitçe başvurun demek, hakkını asla alamamak anlamına gelmektedir" dedi.

 

"Depremzede Arkadaşımız Zor Durumda"

Ahmet Hizmetçi'nin aynı zamanda Hataylı bir depremzede olarak da ailesiyle birlikte bu dönemde ciddi zorluklarla hayata tutunmaya çalıştığı ifade edilen açıklamada "Arkadaşlarımızın yaşadığı kent ve evi yıkılmış, iş bulma imkanları ortadan kalkmış, deprem kendisinin ve ailesinin yoksulluğuna, yaşadığı zorluklara tuz biber olmuştur" denildi.

İşçinin en meşru ve hakkı olan alın teriyle kazandığı tazminatının kendisine ödenmemesine tepki gösterilen açıklamada "Yurt dışında çalışan Türkiyeli işçilerin haklarını güvence altına alması gerekirken böylesi işçi düşmanı ülkelerin yönetimleriyle düşmemek için sessizliğini koruyan ve kılını kıpırdatmayan yetkilileri de teşhir ediyoruz" denildi.

 

"Arkadaşımızın Emeğinin Gasp Edilmesine İzin Vermeyeceğiz"

Dernek olarak yurt içinde ve yurt dışında Türkiyeli işçilerin haklarını her koşulda savunarak, hak gasplarına karşı tüm güçleriyle mücadele ettiklerini vurgulayan dernek üyeleri, faaliyet göstermediği için bu meselenin hasır altı edilip kapanacağını düşünen Al Jeri şirketini de uyararak "Çok sevinmeyiniz! Dünyanın neresinde olursa olsun Türkiyeli göçmen işçi arkadaşlarımızın haklarını her koşulda emek düşmanlarına karşı savunacağız. Arkadaşımızın yıllarca emek edip, her türlü zorlu koşulda göçmen işçi olarak çalıştığı ve alın teri ile hak ettiği paranın gasp edilmesine izin vermeyeceğiz" dedi.

 

"Emeğin Gücünün Sermayeyi Yeneceğini Göstereceğiz"

Yapılan bu hukuksuzluğun en kısa süre içerisinde çözülmesini, şirketin işçinin hak edişinin hesabına yatırmasını isteyen dernek üyeleri "Çözülmediği takdirde kapınıza gelecek, emeğin gücünün sermayeden güçlü olduğunu daha önceki emek düşmanlarına gösterdiğimiz gibi sizlere de göstereceğiz" dedi.

 

"Emek Düşmanlarının Aymazlığını Bertaraf Edeceğiz"

Hakkı gasp edilen işçinin tek başına olmadığını ve milyonlarca işçi gibi haksızlığa asla boyun eğmeyecekleri belirtilen açıklamada "İşçilerin hep kaybettiği sermaye hukukunu işçilerin fiili mücadesi yenecek, emek düşmanlarının bu aymazlığını bertaraf edeceğiz" denildi.

Al Jeri şirketine ve Suudi Arabistan Türkiye temsilciliklerine seslenen dernek üyeleri "Bu hak gaspını hızla çözmelerini salık veriyoruz. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti yetkililerini de sorunu çözmeleri için göreve çağırıyoruz" dedi.

 

"Ya İşçilerin Hakkını Koruyun Ya Bu İşi Bırakın"

Emeğin Gücü Derneği Genel Başkanı Mustafa Adnan Akyol ise Ahmet Hizmetçi gibi binlerce göçmen işçinin haklarının gasp edildiğini fakat gerek konsolosluklar gerekse de Çalışma Bakanlığı'nın bu konuda hiçbir işlem yapmadığını vurguladı.

Yurtdışında çalışan ve döviz getiren işçilerle övünen Çalışma Bakanlığı'nın işçilerin haklarının korunması konusunda hiçbir işlem yapmadığını belirterek "Çalış-Ma Bakanlığı yetkilileri siz ne için oradasınız çay kahve için olup biteni seyretmek için mi? Ya görevinizi yapın işçilerin haklarını koruyun ya da bu işi bırakın. Bizim de canımızı sıkmayın" diyerek tepki gösterdi. Devlet yetkililerine seslenen Akyol, inşaat şirketlerinin patronlarından birinin arabasının tekerine taş değse değil işlem yapmak, helikopterle anında oraya gidersiniz. Ama işçiler için kılınız kıpırdamıyor" diyerek tepki gösterdi. Suudi Arabistan Konsolosluğu'na da tepki gösteren Akyol, binlerce inşaat işçisinin de haklarının gasp edildiğini belirterek, işçi arkadaşlarının 13 yıllık emeği olan tazminatının gasp edilmesine izin vermeyeceklerini vurguladı.

Videoyu İzlemek İçin Tıklayınız.