PTT-SEN: "Ya Yasaları Değiştirin Ya PTT-SEN'e Yetkiyi Verin!"

PTT-SEN üyeleri, İstanbul Çalışma Ve İş Kurumu İl Müdürlüğü önünde eylem yaparak, Saf Avrasya Acil Ortaklığı Şirketi'nde yetki süreciyle ilgili tüm işlemleri tamamlanmış olmalarına rağmen Çalışma Bakanlığı'nın 'Olumsuz'yanıt vermesinin işçilerin sendikasızlaştırılması anlamına geldiğini vurgulayarak ya bu yasayı çekin ya da PTT-SEN'e yetkiyi verin dedi.

PTT-SEN üyeleri, Saf Avrasya Acil Ortaklığı Şirketi'nde yetki süreciyle ilgili tüm prosedürleri yerine getirmelerine rağmen, yasaların kendi içerisinde çekilmesinden kaynaklı Çalışma Bakanlığı tarafından sendikaya gönderilen 'Olumsuz' yazısının iptali için İstanbul Çalışma Ve İş Kurumu İl Müdürlüğü'nde basın açıklaması gerçekleştirdi.

"Toplu Sözleşme Hakkımız Söke Söke Alırız" yazılı pankart açan PTT-SEN üyeleri "Sendika Hakkımız Engellenemez", "SGK Şaşırma Sabrımızı Taşıma", Sendika Hakkımız Söke Söke Alırız", "Direne Direne Kazanacağız" sloganları attı.

PTT-SEN yöneticileri konuya ilişkin itiraz dilekçesi verdikten sonra sürece ilişkin açıklamada bulundu.

 

"Yargıtay'da Kesinleşen Sonucun Geç Gelmesinin Sorumlusu Biz Değiliz"

PTT-SEN Denetleme Kurulu Üyesi Onur Yücel 2020 yılında bir ay gibi kısa bir sürede ülke iş kolu barajını aştıklarını, çalıştıkları Saf ve Avrasya Adi Ortaklığı teşeronunda çoğunluğa ulaşarak bakanlığa yetki başvurusunda bulunduklarını belirterek "Yetki geldi ve ardından bitmek bilmeyen itiraz süreçleri başladı. 2 senelik taşeron şirkette Yargıtay’da da kesinleşen sonucun ihale bittikten sonra gelmesinin sorumlusu biz değiliz" dedi.

 

"Şirket Değişse de İşçiler, İş Ve İşleyiş Aynı"

PTT'nin yeni sözleşme döneminde taşeron firmanın değiştiğini ve Saf Avrasya’nın çalışma süresinin sona erdiğini, taşeron şirketin adi ortaklığı dağıttığını ve içindeki şirketlerin ihaleyi bu şekilde aldığını aktaran Yücel, "Alan şirketlerden biri sözleşmeyi 27. gününde devretmiştir. Diğer şirket durmaktadır. Grev oylaması için topladığımız tüm imzalar Saf ve Avrasya Adi Ortaklığı döneminde çalışan ve hali hazırda çalışmaya devam eden işçilere aittir. Taşeron şirket değişse de iş, işleyiş, yapılan işin niteliği, üst işveren aynıdır. Tüm prosedürlerin eksiksiz yerine getirilmesine rağmen, birbiriyle çelişen yasalar sonucu bakanlık aleyhte karar vererek yetkimizi sonlandıracak karara imza atmak istiyor" dedi.

 

"Sendikal Örgütlenme Ve Grev Hakkımız Gasp Ediliyor"

Yasalardaki çelişkilerin sorumlusunun işçiler olmadığını ifade eden Yücel, "Sendikal örgütlenme ve grev hakkımız PTT ve bakanlık eliyle gaspedilmek isteniyor, buna izin vermeyiz. Kurulduğumuz günden beri karşılaştığımız her baskıya göğüs gerdik, hepsiyle mücadele ettik. Uygulanmayan yasalara rağmen mücadele ettik" dedi.

 

"Dayatılan Sendikasızlaştırma Düzenine Karşı Mücadele Edeceğiz"

PTT-SEN çatısı altında kazanımlarla dolu bir pratik içinde olduklarını ve işçiler olarak üstlerine düşeni yaptıklarını belirten Yücel, yasaların sendikalaşamayalım diye karşımıza çıkarttığı her zorluğa rağmen üstümüze düşeni yaptık. Bundan sonra da öyle olacak. Bize dayatılmaya çalışılan bu sendikasızlaştırma düzeninin sorumlusu biz değiliz ama mücadele verecek olanlar bizleriz" dedi.

 

"Ya Yasaları Kaldırın Ya PTT-SEN'e Yetkiyi Verin"

Konunun muhattapları olan Çalışma Bakanlığı başta olmak üzere tüm kanun koyuculara ve koruyuculara çağrıda bulunan Yücel "Ya yasayı uygulayın yada kaldırın bu yasalarla işçileri de kandırmayın. Bakanlığın bu kararı 'taşeron işçi sendikalaşamaz' demektir. İtiraz ediyoruz. Ya bu yasalar değişecek ya PTTSEN’e yetki verilecek" dedi.

Binlerce işçinin yıllardır umut bağladığı sürecin peşini bırakmayacaklarını vurgulayan Yücel, "Sorumlusu olmadığımız hiçbir şeyin bedelini biz ödemeyeceğiz. Direne direne kazanacağız" dedi.

PTT-SEN üyeleri, bu sabah Soma Yeni Anadolu Madencilik'te işçilere uygulanan baskılara karşı maden işletmesi önüne giden ve gözaltına alınan Bağımsız Maden İş Sendikası Genel Başkanı Gökay Çakır ve yöneticileri de selamlayarak, maden işçileriyle dayanışma içinde olacaklarını belirtti.

Videoyu İzlemek İçin Tıklayınız.