Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası üyeleri, belirli süreli iş sözleşmeleri, sömürü politikalarını ve işten çıkarma saldırılarını, özel sektör öğretmenlerinin en ağır koşullarda çalıştırılmasını Beşiktaş'ta bulunan Bahçeşehir Koleji Genel Müdürlüğü önünde protesto etti.

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası üyeleri (Öğretmen Sendikası), belirli süreli işbsözleşmeleri, sömürü politikaları, işten çıkarma saldırıları, ve özel sektör öğretmenlerinin en ağır koşullarda çalıştırılmasını Beşiktaş'ta bulunan Bahçeşehir Koleji Genel Müdürlüğü önünde protesto etti.

Bahçeşehir Koleji Genel Müdürlüğü önünde "Bu Pankartın Arkasında Bir Fikir Var ve Bu Fikirlere Baskı Zulüm Şiddet İşlemez!", "Asgari Ücret Ve Sömürü Füzenine5Son Vereceğiz! Öğretmenler Sizin Köleniz Değil!" yazılı pankartlar açılan eylemde konuşan Öğretmen Sendikası Genel Başkanı Eren Edebali, özel öğretim piyasasında önemli bir yer tutan, yüz binlerce öğretmenin çalışma koşullarının belirlenmesinde önemli bir rol oynayan Bahçeşehir Kolejinin sahipleri Yücel ailesini protesto etmek için toplandıklarını söyledi.

 

"Düşük Ücretlerle Sömürünün Tahakkümü Altında Çalıştırmak İstiyorlar"

Büyük miktarda paranın döndüğü özel eğitim alanında özel okul patronlarının öğretmenleri düşük ücretlerle kötü koşullarda sömürünün tahakkümü altında çalıştırmak istiediğini belirten Edebali "Bu çalışma biçimini sistematik hale getirmeye çalışan en önemli sermaye gruplarından başını Yücel ailesinin çektiği Bahçeşehir Koleji'dir" dedi. Bahçeşehir Koleji patronlarının, Milli Eğitim Bakanlığıı'ndan sonra en büyük eğitim kurumu olmakla övündüklerini söyleyen Edebali, Bahçeşehir Kolejleri'nin sahibi Yücel ailesinin 65 ilde 143 kampüsü olduğunu ve patronlar kulübü TÖZOK yönetiminde Yücel ailesinin de bulunduğunu belirtti.

 

"Özel Eğitim Sektöründe Güvencesizlik Egemen"

Yüz binlerce öğretmenin kamusal eğitim anlayışının zayıfladığı, atama sayısının azaldığı, soruların çalındığı, şifrelerin paylaşıldığı, liyakatsizliğin egemen olduğu bir dönemde özel sektöre itildiğine işaret eden Edebali, "Özel sektöre geldiğinde ise güvencesizliğin egemen olduğunu gördü.Kötü çalışma koşullarının egemen olduğunu gördü. Çünkü siyasi iktidar patroncu yaklaşımıyla Yücel ailesi gibilerini zenginleştirdi, onların önünü açtı" dedi.

 

"Öğretmen Onurunu Çiğnetmeyen Bir Sınıf Mücadelesi Veriyoruz"

Sendikanın bir buçuk yıldır sermayenin bu emek sömürüsüne karşı yoğun bir mücadele yürüttüğünü vurgulayan Edebali, "Sermayenin önemli figürlerine karşı bir emek ve onur mücadelesi Sendikamız bu mücadeleyi kişiselleştirmiyor. Bizim için Yücel gibilerin bir önemi yok. Bu bir sınıf mücadelesi ve biz öğretmen onurunu çiğnetmemek için herhangi bir arkadaşımızı haklı taleplerini dile getirirken patron baskısı karşısında yalnız bırakmamak için buradayız" diye konuştu.

 

"Ünvanlar Sahibi Yüceller Öğretmenleri Asgari Ücretle Baskı Altında Çalıştırıyor"

Edebali"Bahçeşehir Kolejinde öğretmenler 8500 lira maaş alıyor. 8500 lira. Asgari ücret. Açlık sınırı 10 bin, yoksulluk sınırı 33 bin. Bir öğretmenin aldığı maaş 8500 lira. Yücellerin ünvanları var. Birleşmiş Milletler Temsilciliği yapıyor. Yücellerin apoletleri var, sürekli patlatıyor. Yüceller kendilerini ekonomi dergilerinde girişimci ve yenilikçi olarak tanıttırıyor. Bunların yüzbinlerce öğretmenin gözünde hiçbir hükmü yok. Çünkü öğretmenler mesleğini onurlu, karakterli bir şekilde yürütmek isterken aynı Yücellerin baskısı altında çalışıyor" dedi.

 

"İnsanca Ücret İsteyen Öğretmenleri Tespit Etmek İçin Kampüsleri Dolaştı"

Öğretmenlerin demokratik bir şekilde bir araya gelerek sendikayla birlikte hareket ettiklerini, yasadışı çalışma koşullarına karşı yasal haklarını kullanarak, birlikte hareket edip demokratik bir şekilde protestolarını yaptıklarını ifade eden Edebali. "Ve bir mail atarak insanca bir ücret talep ettiler. Kamuyla eşit şartlar talep ettiler. Bunun üzerine Hüseyin Yücel ekibini toplayıp bütün kampüsleri tek tek dolaştı" diyerek öğretmenlere baskı yapıldığını belirtti.

 

"Madem Sendikadan Korkmuyorsun Neden Burada Değilsin?"

Bahçeşehir Kolejleri'nin sahibi Hüseyin Yücel'e seslenen Edebali "Madem sendikadan çekinmiyorsun, korkmuyorsun, madem bu kadar cesaretlisin neden bugün burada değilsin? Ve sen Hüseyin Yücel, mesleğini yapmak isteyen öğretmenlere en ufak makul talepleri karşısında tehditkar davranıyorsun?" diye sordu.

 

"Bu Sendikayı Tanımayacaksınız!"

Hüseyin Yücel ve bütün özel okul patronlarına seslenen Edebali "Bize alışacaksınız bu sendiakyı tanıyacaksınız. İster saygı duyun ister duymayın, bu tercihe boyun eğeceksiniz. Çünkü bu sendika yoksulluğun ve yalnızlığın egemen olduğu size bıtakılan bir alanda bir umut olarak geldi" dedi.

 

"Yalnız Burada Değiliz, Birçok Okulda Yüzlerce Üyemiz Var"

Kısa sürede binlerce öğretmenin yüzünü bu sendikaya döndüğünü, bugün sadece burada değil, birçok okulda sendikasıyla buluşmuş yüzlerce üyeleri olduğunu vurgulayan Edebali, "Bugün burada değiller çünkü belirli süreli sözleşme nedeniyle kurumlarında çalışmak zorundalar. Onlar kendi işyerlerinde onurlu bir tutum sergilediler. Ve biliyorlar ki, onlar bugün buraya gelseydi, pateon takımı bunu kullanacaktı" dedi.

 

"Örgütleneceğiz, Denetleyeceğiz, Koşulları İyileştireceğiz"

Edebali sözlerini"Bugün buradayız ve tüm Bahçeşehir kampüslerinde örgütlenmeye devam edeceğiz. Tüm özel öğrenim kurumlarında örgütlenmeye devam edeceğiz. Ve özel öğrenim kurumlarında siyasi iktidarın, bürokratların, Milli Eğitim Bakanlığı'nın yapmadığını biz yapacağız. Denetşeyeceğiz, çalışma koşullarını iyileştireceğiz. Koşullarını iyıleştireceğiz, emeğimizi savunacağız ve onurunu bilimle, öğrenciyle, gelecekle, eğitimle buluşturan yüzbinlerce eğitim emekçisinin daha iyi çalışma koşullarına sahip olacağı ortamı yaratacağız" diyerek sonlandırdı.

Öğretmeler eylemde sık sık "Patronlara Değil Öğretmene Güvence", "Öğretmenler Birlikte Güçlü", "Mücadele Dersini Öğretmenler Verecek", "Öğretmenler Sendikasıyla Güçlü", "Taban Maaş Hakkımız Alacağız" sloganları attı.

Basın açıklamasını okuyan Tahsin Mert Saygın geçtiğimiz aylarda artan asgari ücret karşısında eriyen maaşını ve kırılan onuru için haklarını talep eden Özel Bahçeşehir Okulları öğretmenlerinin Türkiye’nin pek çok ilinde bulunan kampüslerinde, hakları için direnişe geçtiğini ve dayanışmanın onurlu mücadelesinin en önemli örneğini sergilediğini belirtti.

 

"Öğretmenler Asgari Ücret Ve Altında Maaşla Çalıştırıldı"

Okul yönetiminin değerini kaybeden öğretmen maaşlarına gerçek anlamda iyileştirme yapmak yerine, şubat ayında 8500 olarak belirlenen asgari ücretle birlikte, pek çok öğretmenin maaşını da ya asgari ücret ya da bunun biraz altında bırakarak öğretmenleri bir kere daha mağdur ettiğini ifade eden Saygın. Bir kere daha diyoruz çünkü öğretmenler, pandemi döneminde kısa çalışma ödeneği uygulaması üzerinden çalıştırıldı. Tam zamanlı çalıştırılan öğretmenlerin sigorta prim hakkı yasa dışı bir şekilde gasp edildi" dedi.

 

"Ekonomik Zorluklar Görmezden Geliniyor"

Göstermelik küçük zamlarla, öğretmenlerin içinde bulundukları ekonomik zorluklarını görmezden gelen okul yönetimine bu zorluklar hatırlatıldığında “bizler velilere de zam yapmadık, bu yüzden sizlere de çok fazla zam yapamıyoruz” denildiğini aktaran Saygın "Kampüs müdürleriyle, zümre başkanları ve müdür yardımcıları aracılığı ile diyalog yollarının önü hep bu aynı bahaneyle bir şekilde tıkalıydı. Öğretmenler diyaloğu seçti ancak samimi bir karşılık bulamadı" dedi.

 

"Öğretmenler Emeğine Sahip Çıkarak Sendikalı Oldu"

Eğitimin öznesi Bahçeşehir Öğretmenlerinin Anayasal hakları için sendikaya başvurduğunu belirten Saygın "Özel Sektör Öğretmenleri Sendikasının çatısı altında, demokratik bir ilişkiyi geliştirmek, Talep etme hakkını kullanmak, Ekonomik sorunlarını daha net tarif etmek, Öğretmen kimliğine yakışır bir tutum sergileyerek emeğine sahip çıkmak ve Önü tıkalı olan sözlü diyaloğun daha görünür ve daha anlaşılır olması için son derece modern bir yöntem tercih etti" dedi .

 

"Öğretmenlerin Taleplerini İçeren Mail Tepkiyle Karşılandı"

Türkiye’nin pek çok ilinde, onlarca öğretmenin mail yolu ile Bahçeşehir yönetimine taleplerini ilettiğini aktaran Saygın "Hatta o kadar çok mail atılmıştır ki, okul yönetimi büyük bir tepki ile karşılamış ancak şaşkınlığını da gizleyememiştir. Çünkü yönetime yağmur gibi inen her bir mail Türkiye’nin dört bir yanından gelmekte ve yaklaşık 140 ın üzerinde kampüsü bulunan bu zincirin halkalarını oluşturan öğretmenleri uzun süre tespit edememişlerdir" dedi.

 

"Öğretmenleri Tespit Etmek İçin Kampüsleri Dolaştılar"

Saygın sözlerini şöyle sürdürdü: "Ne acıdır ki, öğretmenleri tespit etmenin mesaisine düştüler, uykuları kaçtı bu güçlü direniş karşısında. Genel merkezin ağır topları kampüs kampüs gezmeye başladılar. Düşünebiliyor musunuz, anayasal haklarını bilen ve buna uygun davranan, toplumun en kutsal en önemli mesleğine sahip olan öğretmenleri tespit etmek için ne gerekiyorsa yaptılar.

 

"Öğretmenlere Baskı Uygulandı Tehdit Edildi"

Ancak her kampüste öğretmenin haklı direnişi, gerçek bir zafere dönüşürken, bu haklı mücadelesini aynı kararlılıkla, sosyal mecralara da taşıyan, özgür basının, velilerin, öğrencilerin ve tabi emekten, emekçiden yana sanatçıların da dikkatini çekmeyi başaran öğretmenler, bu sefer de yalancılıkla suçlanmaya başlandı. Çünkü Özel Bahçeşehir Okulları sahibi Enver Yücel, asgari ücret gerçeğini kabul etmedi. Onuru kırılan bu kurumun öğretmenleri, bu sefer maaş dekontlarını sosyal medyada paylaşarak, bu acı gerçeğin herkes tarafından görünür olmasını sağlayarak Yücel ailesinin bu rakamlarla yüzleşmesini sağladı. Yücel ailesi bu gerçeği kabul etmekle birlikte, kurum yöneticileri üzerinden okullarındaki baskı ve mobingi arttırarak, öğretmeni yıldırmak haklı mücadelesinden döndürmek için bireysel öğretmen görüşmelerine başvurmuştur. Bu kurumlarda öğretmene parmak sallandı, İşten atılmakla tehdit edildi, Sendikalı olmanın suç olduğu ima edildi, Ağır mobbinglere maruz bırakıldı ."

 

"Öğretmenler Onur Kırıcı Şartlara Mahkum Edilemez"

"Öğretmenler, kararlı duruşlarından ödün vermediklerini, aldıkları asgari ücret karşılığında azami iş yapacağını belirten ikinci bir mail yağmuruna tutmuştur okul yönetimini. Mesaj yine çok nettir, bu maaşlarla geçinemiyoruz, Toplumun önemli bireylerini yetiştiren öğretmenler, bu onur kırıcı hayat şartlarına mahkum edilemez. Hak aramak bir suç değil, demokratik ve anayasal bir tutumdur. Sendikal faaliyetlerin engellenmesinin suç olduğunu biliyoruz ve sizi bu konuda uyarıyoruz. Bizden korkun çünkü biz sendikayız."

 

"İnsanca Yaşanacek Ücret İsteyenlere İşten Atma Tehdidi"

Türkiye’de Bahçeşehir Kolejleri'nin çeşitli kampüslerinde, okul yönetiminin etkin yollarla protesto edildiğini,, özellikle alkış eylemleri yapan öğretmenlerin bir bir tespit edildiğini aktaran Saygın "Gelinen süreçte mail atan, alkış eylemine katılan, veli araması yapmayan, ilkeli duran ve ilkeli davranan öğretmenlerle sözleşme görüşmeleri hala gerçekleştirilememiştir. Pek çok arkadaşımıza ise doğrudan bu sürece dahil olduğu için, pişkince ve hiç çekinmeden iş haklarına son verileceği söylendi." dedi.

 

"Kazanmak İçin Bedel Ödemeye Hazırız"

Saygın Geleceğimiz, patronların iki dudağı arasında değildir; bunu ispatlamak, sendikamızın temel mücadele başlığıdır. Sendikamız Özel Sektör Öğretmenlerinin mücadelesinin kazanımlara ulaşması her türlü bedeli ödemeye hazırdır." diyerek eyleme katılan öğretmenlere ve destek verenlere teşekkür etti.

 

Patron Yücel'e Tavuk Yemi

Öğretmenler, asgari ücretin üzerine 5 liralık zammın ardından Twitter’dan tavuk yemlerken çekilen videosunu paylaşan patron Yücel için bina önüne yem atarak protesto eylemini sloganlarla bitirdi

Videoyu İzlemek İçin Tıklayınız.