7 Ekim'de Ayışığı Ekin Sanat Derneği'nin sanat hayatındaki 30.yılı şerefine düzenlenen pazar kahvaltılarının bir yenisi düzenlendi. Ekim ayı kahvaltısının konuğu Kübalı eski parlamentarist ve eğitmen Lázara Borrayo Tólon'du.

İSTANBUL - Ayışığı Ekin Sanat Derneği, dostlarıyla 30. yılında yeni etkinliklerle buluşmaya devam ediyor. Her ay bir hafta sonu kahvaltıda kültür sanat dostlarıyla buluşarak bir konu üzerine sohbetler gerçekleştiriliyor.

7 Ekim'de Ayışığı Ekin Sanat Derneği'nin sanat hayatındaki 30.yılı şerefine düzenlenen pazar kahvaltılarının bir yenisi düzenlendi. Ekim ayı kahvaltısının konuğu Kübalı eski parlamentarist ve eğitmen Lázara Borrayo Tólon'du.

Kahvaltının ardından emekten yana yaptıkları sanat ile tanınan Tiyatro Simurg oyuncuları Mehmet Esatoğlu ile Bilgesu Ataman'dan şiir dramatizasyonu dinlendi. Ayışığı Ekin Sanat'ın her zaman yanında olan sanatçılar büyük ilgi topladılar ve alkışlandılar. Hemen ardından verilen çay molası sonrası Tólon ile söyleşiye geçildi.

Önümüzdeki bir ay boyunca çeşitli etkinliklere konuk olacak Tólon, gittiği her yerde ilgiyle ve sevgiyle karşılanıyor.

Ayışığı Ekin Sanat Derneği'nin Küba ile iletişimi de, Küba'da kültür ve sanat alınandaki gelişmeleri takip etmek istemesiyle başladı. Küba'nın dünyaya açtığı Uluslararası Edebiyat Festivali gibi birçok etkinliğe ev sahipli yaptığını ve eserleri, yazarları dünya ile buluşturduğu konuşuldu.
Etkinliğe yoğun olarak katılan kadınlar Küba'da kadınların durumunu merakla sordular. Tólon psikolojik şiddetin nadiren görüldüğünü ve aynı anda devlet tarafından müdahale edildiğini belirtirken, fiziksel şiddetin asla olmadığını ve kadınların kendi örgütlenmesi olan bir federasyonun çalışmalarına devam ettiğini söyledi.

En çok merak edilenlerden biri olan Küba'nın Anayasa Oylaması ile ilgili sohbet devam etti. Her etkinlikte vurguladığı noktayı tekrar ederek Küba'nın komünizmi hedeflerken Marksizmi ve Leninizmi asla bırakmadığını söyledi. Anayasa değişikliği şuan hala yerellerde Devrim Koruma Komiteleri tarafından halka anlatılmakta ve tartışılmakta, Kasım ortalarında ise oylamaya geçilecek. Değişikliğin sosyalizmin temellerini sarsmadığı aksine güçlendirme amaçlı olduğunu belirtti. Ablukadan kaynaklı yaşanan birçok ekonomik sıkıntının aslında Türkiye gibi başka başka ülkelerin devrimleriyle aşılabileceğinin farkında olduklarını tekrarladı.

Sohbet çay eşliğinde devam ederken 14 Ekimde Tólon ile yapılacak etkinliğin duyurusu ile sonlandırıldı.