< Filistin’de Eylemler ve İsrail’den Hava Saldırıları

İsrail, 21 Ağustos Cumartesi günü Gazze Şeridi'ndeki protestolarda en az 24'ü çocuk olmak üzere 40'tan fazla Filistinliyi yaraladı.

İsrail-Gazze sınırına konuşlanan İsrail keskin nişancıları, doğu çitinin yakınında toplanan Filistinlilere makineli tüfekler, gerçek mühimmat, kauçuk kaplı çelik mermiler ve gözyaşartıcı gaz kapsülleri ile saldırdı.

Olayların başlangıç sebebi, Filistinli işçi sendikaları ve örgütlerin Mescid-i Aksa'nın yakılmasının 52. yıldönümünü anmak ve İsrail'in devam eden Gazze kuşatmasını protesto etmek için Gazze’nin el-Zaitoun mahallesinde protesto eylemi çağrıları idi.

Bu arada Filistin-İsrail sınırından bir video yayınlandı yerel basında. İsrailli bir keskin nişancının ayrım duvarındaki küçük bir aradan Filistinlilere ateş açması görüntüleri ve hemen ardından Filistinlilerin sopalar yardımıyla askerin silahını indirmeye çalıştıkları görülüyor. Ve bir diğer Filistinli deliğe yaklaşarak elindeki silahla askeri infaz ediyor... İsrail ordusu, bu keskin nişancının başından vurularak yaralandığını duyurdu. Ardından da “Hamas'ın dört silah depolama ve üretim tesisini hedef aldığını” söyleyerek Gazze’ye hava saldırılarına başladı... Saldırılar ard arda iki gece sürdü.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) 23 Ağustos Pazartesi günü yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun Mayıs ayındaki saldırganlığı sırasında Gazze Şehri'ndeki dört yüksek binayı tahrip eden hava saldırılarının "görünüşe göre savaş yasalarını ihlal ettiğini ve savaş suçu teşkil edebileceğini" söyledi.

Birleşmiş Milletler, Gazze Şeridi'ne yönelik ölümcül saldırısında İsrail'in Gazze'de 66'sı çocuk olmak üzere en az 129'u sivil olmak üzere 260 kişiyi öldürdüğünü bildirmişti.

Gazze'deki Filistinli yetkililer, 2.400 konutun yaşanmaz hale getirildiğini, 50.000'den fazla konutun hasar gördüğünü ve 2.000'den fazla sanayi, ticaret ve hizmet tesisinin yıkıldığını veya kısmen hasar gördüğünü söylüyor.

(Filistinli haber kaynaklarından derlenerek çevrilmiştir)