12 Temmuz Pazartesi günü 8.000 Ekvadorlu muz, pirinç ve şeker kamışı üreticisi, asgari destek fiyatına saygısızlık ve Başkan Guillermo Lasso ile diğer tarımsal konulardaki uyuşmazlıkları nedeniyle süresiz bir ulusal grev başlattı.

Lasso, Mayıs ayında iktidara geldiğinden bu yana, tarım ürünleri için asgari destek fiyatları ve çiftlik alanındaki girdilerin maliyet kontrolü konusunda imzalanan anlaşmaları görmezden gelmişti. Sonuç olarak, bir pirinç çuvalının fiyatı Covid-19 salgını sırasında yaklaşık 29 ABD Dolarından 22 ABD Dolarına düştü...

Ekvador'daki Montubia Tarım Derneği, hükümetin bu uyumsuz tavrını haksız bir davranış olarak adlandırdı. Kitlesel protestoların Ekvador hükümetinin çiftçilerle diyalogları hızlandırması ve çalışma koşullarını iyileştirmesi için "uyandırma çağrısı" olacağını belirtti.

Asgari destek fiyatının yanı sıra, çiftçiler Ulusal Depolama Birimi'nin (UNA) yeniden açılmasını ve küçük ve orta ölçekli çiftçilerin borçlarının affedilmesini de protesto ediyor. Ayrıca, Devletin kendilerine yaklaşık 12 ABD$'lık gübre girdisi sağlamasını talep ediyor.

Ulusal Pirinç Üreticileri Kurumu, Başkan Lasso'nun 9 Temmuz Cuma günü ülkeyi felç etmeye çalışan vatandaşları süresiz olarak hapsetmekle tehdit etmesine rağmen, protestoların barışçıl bir protesto olarak kalacağını vurguladı.

Bu, başkanlık kampanyasında ülkenin muazzam bir ekonomik ve sağlık krizinin üstesinden gelmesi için birlik çağrısı yapan Guillermo Lasso Hükümetine karşı ilk grev