3 Haziran Perşembe günü, Hollanda'daki çeşitli öğrenci grupları, #NotMyFault (Benim Hatam Değil ç.n.) teması altında ulusal bir öğrenci grevi düzenledi. Öğrencilerin talepleri, hükümetin borçsuz bir temel burs sistemi uygulaması, kredi sistemiyle borçlu olan nesiller boyu öğrencilere tazminat sağlaması ve eğitim kalitesini korumasıydı.

Ulusal Öğrenci Birliği (LSVb) ve FNV Young & United gibi öğrenci ve gençlik gruplarının çağrısıyla binlerce öğrenci, COVID-19 güvenlik kurallarına uygun protokollerine bağlı kalarak, grevin bir parçası olarak Lahey'deki Malieveld'de bir eylem düzenledi. Hollanda Yeni Komünist Partisi (NCPN), Komünist Gençlik Hareketi (CJB), Sosyalist Parti'nin Kızıl Gençliği de seferberliğe katılarak öğrencilerle dayanışmalarını dile getirdiler.

Protesto eden öğrenci grupları, pandeminin yol açtığı yıkım ve sıkıntının ortasında öğrencilerin nesiller boyunca kredi yükü altında kalacaklarına dair endişelerini dile getirdiler. Protestocular, Hollanda'da okuyan herkes için temel bir hibe veya karşılaştırılabilir bir evrensel temel finansman biçiminin getirilmesini talep ettiler. Öğrenci grupları da kredi sisteminin kaldırılması için bir imza kampanyası başlattı. 5 Haziran itibariyle, yaklaşık 41.337 kişi dilekçeyi onayladı.

Hollanda'da, öğrenciler için 2015 yılına kadar yürürlükte olan temel hibe sistemi, evden uzakta yaşayan öğrenciler için ayda yaklaşık 260 Euro (316,33 ABD Doları) sağlıyordu öğrencilere. 2015’ten sonra bunaun yerini, öğrencilere 1.016 Euro'ya (1.236.12 USD) kadar borçlanma seçeneği sunan Resmi Öğrenci Kredisi sistemi aldı. Tutarın 15-35 yıl içinde (kredi şartlarına göre) geri ödenmesi gerekiyordu. Ancak dezavantajlı evlerden gelen öğrencilere ek hibe başvurusu yapma seçeneği verildi.

Bağımsız araştırma enstitüsü ResearchNed tarafından daha önce yayınlanan öğrenci kredisi sistemiyle ilgili bir araştırma, borçlanmanın eğitim almak için bir engel olmamasına rağmen, ülkedeki çoğu öğrencinin eğitimlerinin ardından ortalama 25.000 Euro (30.416 ABD Doları) borcu olduğunu gösterdi. Öğrenci borcu da, daha sonra kredi almada ya da bir ipotek başvurusunda bulunurken olumsuz bir faktör.

Hollanda'daki Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD) dışında neredeyse tüm büyük siyasi partiler, daha önce mevcut öğrenci kredisi sisteminin elden geçirilmesi çağrısında bulunmuştu.

3 Haziran Perşembe günkü eylemlerin ardından, öğrenciler için temel borçsuz bursun yeniden başlatılmasını, borç üretimi için tazminat ve eğitime daha fazla yatırım yapılmasını talep eden bir bildiri yayınlandı. ''CJB olarak ücretsiz eğitim, ücretsiz kitap ve çalışma materyalleri ve öğrencilerin geçinmesi için temel bir gelir için mücadele ediyoruz. Öğrencilerin yalnızca sosyalizm altında gerçekten özgür olacağının farkındayız… ve bu yüzden kapitalizme ve onun siyasi temsilcilerine karşı savaşıyoruz” denildi.

Çeviri Kolektifi

Peoples Dispatch’den çevrilmiştir