Ayaklanma ve grevin hızını kesmediği Kolombiya'da, 24 Mayıs Pazartesi günü Valle del Cauca'da bulunan Tuluá'da 4 gencin cesedi bulundu. Los Caímos bölgesi'nde 2, Portales del Río mahallesinde 2 cansız beden bulundu.

Gençlerden üçünün kimlikleri belirlendi. 20 yaşında Jesús David Vallejo, 16 yaşındaki Pablo Esteban Riega Vinasco ve 19 yaşındaki Óscar Iván Restrepo Acosta. La Marinalı olduğu öğrenilen gençlerin vücutlarında keskin silahların neden olduğu yaralar var. Katliamın sorumlularının ise Águilas Negras (Kara Kartallar) olarak bilinen silahlı bir faşist grup olduğu düşünülüyor. Tulua'da bu yıl 45 kişinin öldürüldüğü bildirildi.

Aynı gün Ulusal Grev Komitesi, Cumhurbaşkanı Ivan Duque temsilcileri ile 12 saatlik bir toplantı yaptı. Ve müzakerelerin ilk aşamasında ortaya çıkan "ön anlaşma" belgesini kamuoyuna duyurdular, ancak bazı noktalarda henüz fikir birliğine varamadıklarını açıkladılar.

Dokuz gün süren görüşmelerin ardından, taraflar çok sayıda önemli noktada ilerleme sağladı. Ancak imzalanması 27 Mayıs Perşembe gününe bırakıldı. Ulusal İşsizlik Komitesi, Başkan Duque'yi diyaloğu ertelemekle suçladı ve 26-28 Mayıs günleri de halkı seferberliği güçlendirmeye çağırdı.

Kolombiya'da 28 Nisan'dan bu yana süren Ulusal Grev, Kolombiyalıların neoliberal politikaları ve vergi reformunu protesto etmek için her sdokağa çıkışı polis şiddetiyle karşılaşmıştı.

25 Mayıs günü, eski cumhurbaşkanı Alvaro Uribe ile dayanışma için Cali caddeelerinde gerici bir eylem vardı. Süren kitlesel protestolara, ulusal greve karşı gövde gösterisi yapmak isteyen burjuva çevreler, yaklaşık 1 aydır süren protestoların da sonlanmasını istedi. Onlara göre sokaklarda polis şiddetine son verilmesini isteyen binlerce kişi "terörist ve vandallar”.

Tulua'da bir gün önce 4 kişinin katledildiği haberinin ardından halk sokaklara çıktı, polisle çatışmalar yaşandı ve adalet sarayı ateşe verildi. Çatışmaların ardından 19 yaşındaki Hukuk Fakültesi öğrencisi Camilo Andrés Arango García hayatını kaybetti.

Halk adalet sarayının yakılma olayının kendileri ile ilgisi olmadığını, çatışmaların büyümesi için yaratılan bir provokasyon olduğunu söylerken, Adalet Bakanı olayların “vandalizmden terörizme dönüştüğünü” söyledi. Cali ve Valle del Cauca bölgesi, Kolombiya'da hükümet karşıtı eylemlerin merkezi durumunda.

Tulua'da çatışmalar sürerken, başkent Bogota'da eylemler vardı. ESMAD'ın (Mobil Ayaklanma Karşıtı Ekip) saldırdığı La Igualdad mahallesindeki eylemde çocukların ve yaşlıların bulunduğu sokaklara gaz bombaları atıldığı öğrenildi.

TelesurTv'den derlenerek çevrilmiştir

Çeviri Kolektifi