< Filistin Ve İsrail Arasında Ateşkes

 

Dün gece, Filistin ve İsrail arasında Mısır’ın da arabuluculuğu ile ateşkes ilan edildi ve gece 02.00’de yürürlüğe girdi.

Ateşkes, Mısır’ın aktif arabuluculuğu altında sağlandı. 20 Mayıs Perşembe günü, İsrail güvenlik kabinesi özel oturumunda tek taraflı ateşkesi kabul ederken, Hamas Kahire'nin arabuluculuğuyla ateşkesi kabul etti.

11 günlük savaşımın ardından İsrail’in Hamas sözcüleri ile imzaladığı ateşkes, her iki halk tarafından da zafer olarak ilan edildi. Çok sayıda Filistinli kutlama yapmak için sokaklara döküldü.

İsrail ordusu, ülke çapındaki tüm acil durum kısıtlamalarını kaldırdı. Sabah saatleriyle beraber enkaz altında arama kurtarma çalışmaları da başladı. Yıkılan binaların altından cesetler çıkarılıyor.

Bir Hamas yetkilisi ise İsrail tarafından ilan edilen ateşkesin Filistin halkı için bir "zafer" ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu için bir yenilgi anlamına geldiğini söylüyor.

Gazze sokaklarında kutlama yapan insanlar da "Bu zafer günü, özgürlük günü ve yaşadığımız en güzel gün" diyor. Ancak ateşkesin kalıcı olup olmayacağından kimse emin değil.

Filistin Sağlık Bakanlığına göre Gazze'de 100'den fazlası kadın ve çocuk olmak üzere en az 232 kişi öldürüldü. İsrail'de sağlık hizmetleri, ikisi çocuk olmak üzere 12 kişinin öldürüldüğünü açıkladı. BM tahminlerine göre, yaklaşık 450 Filistinli evi yıkıldı ve 90.000'den fazla insan yerinden edildi.

İsrail Savunma Bakanı Twitter'da yaptığı açıklamada, Gazze saldırısının "benzeri görülmemiş askeri kazançlar" sağladığını söylerken, Hamas'ın "caydırıldığını ve ciddi darbelere maruz kaldığı" da söylendi. İsrail ordusu, Filistin’den topraklarına 4 bin 300'den fazla roket atıldığını söylüyor.

ABD Başkanı Joe Biden de "Hamas ve diğer Gazze merkezli terörist grupların masum kurbanların canına kıyan ayrım gözetmeyen roket saldırılarına karşı İsrail'in kendini savunma hakkını" tam olarak desteklediğini söyleyen açıklama yaptı. Çin’in Uluslararası Kalkınma Kurumu ise, Gazze’nin yeniden inşasına yardım etme ve evlerini kaybeden insanlara acil yardım sağlama sözü verdi.

Kudüs'te yaşayan Filistinliler, işgal ordusunun önünde Mescid-i Aksa Camii'nin girişinde kutlamalar yaptılar ve Cuma namazı için camiye girdiler. Ve İsrail polisi, cuma namazı için Mescid-i Aksa'da toplanan binlerce kişiye saldırdı. Namaz sonrasında Mescid-i Aksa çevresinde kutlama yapan Filistinliler, kent merkezine doğru yürüyüşe geçti.

İsrail polisi ise bu gövde gösterisine plastik mermi ve gaz bombalarıyla saldırarak cevap verdi. Saldırı esnasında yaralananlar olurken, polis çok sayıda Filistinliyi gözaltına aldı.

Olaylar Nasıl Gelişti:

İsrail'in Şeyh Cerrah mahallesinde oturanları Yahudi yerleşimciler lehine zorla evlerinden atmak için harekete geçmesi polis ve İsrailli sokak çetelerinin Kudüs El Aksa Camisi'ne saldırısı takip etmişti. Olay Gazze'den misillemeyi tetiklerken, 10 Mayıs Pazartesi'den itibaren İsrail düzenli olarak bombalamaya başlamış, Batı Şeria'daki eylemlere karşıysa gerçek mermilerle saldırmıştı.