FARC liderlerinden Jesús Santrich, 17 Mayıs günü Kolombiya-Venezuela sınırında bir çatışmada öldürüldü!..

Tam ismi Seuxis Paucias Hernández Solarte olan Jesús Santrich 2016’da Kolombiya hükümeti ile FARC arasında imzalanan barış görüşmesine katılmış, ancak gelişmeler üzerine 2019’da Yeni Marquetalia olarak yeniden silahlanmıştı. Kolombiya hükümetinin başına ödül koyduğu Santrich, bir süredir Venezuela’da idi.

Kolombiya Savunma Bakanlığı ilk olarak, Santrich ve arkadaşlarının FARC’ın bir başka kolu ile çatışarak öldüğünü ilan etti. Ancak Yeni Marquetalia yaptığı açıklama ile Santrich'in Kolombiya devlet başkanı İvan Dugue tarafından bizzat görevlendirilen "Kolombiyalı komandolar" tarafından pusuya düşürüldüğünü söylediler. Söylenene göre "Suçtan sonra, katiller sol elinin küçük parmağını kesti. Birkaç dakika sonra, o yerin yakınında, komandolar Kolombiya'ya giden sarı bir helikopterde çabucak çıkarıldı"…

Son aylarda Kolombiya sınırından Venezuela’ya geçen faşist çetelerle Venezuela ordusu arasında çatışmalar yaşandı sık sık. Hatta geçtiğimiz hafta 8 Venezuela askeri yaşanan çatışmaların ardından bu paramiliter faşist çetelerce esir edilmişti. Ve Yeni Marquetalia, iki aydır Venezuela topraklarında, Arauca Nehri kıyısında, Kolombiya ve Venezuela sınırında çetelere karşı savaşıyordu.

Kolombiya hükümeti ile yapılan barış görüşmelerinde önemli rol oynadı. Ancak anlaşmanın yürürlüğe girmesinden kısa süre sonra “uyuşturucu işine karıştığı” iddiasıyla tutuklandı. ABD’ye iade edilmesi gündeme gelse de serbest bırakıldı ve iadesi engellendi. Gerek hükümetin gerek paramiliter çetelerin silah bırakan gerillalara ve halk önderlere saldırıları sürerken Santrich, kongre üyesi olarak görevlendirildi. Santrich ise, Kongre yerine ormana döndü ve 2019'da Havanalı müzakerecilerden biri olan Iván Márquez ile birlikte silaha sarıldı yeniden.

Ve boynundaki kefiyesi ile bir video yayınladı. Marquez’in buradaki sözleri olayı özetliyordu: “Hiçbir zaman ideolojik olarak mağlup olmadık veya mağlup olmadık. Bu nedenle mücadele devam ediyor. Tarih, tekrar silahlanmaya zorlandığımızı sayfalarına kaydedecek”. Başına 620.000 dolarlık bir ödül konan 53 yaşındaki Santrich güçlükle görebiliyordu. Koyu renk gözlükler takıp bastonla yürüyebiliyordu.

Santrich’in ölüm haberini Venezuelalı kaynaklar ya da Yeni Marquelita henüz resmi olarak teyit etmedi.

 

ElPeriodico ve ElPais’ten derlenmiştir