Kolombiya'da emek örgütleri, Devlet Başkanı Iván Duque hükümetinin uyguladığı neoliberal önlemlere karşı sürdürdüğü protestoları 4 Mayıs Salı günü çeşitli şehir ve otoyollarda devam ederken, asker ve polis saldırıları da yoğunlaştı.

Bogota'nın güneybatısındaki Valle del Cauca bölgesinde yer alan Cali şehri Kolombiya'daki Ulusal Grev'in yedi gününü tamamlarken, güvenlik güçlerinin binlerce göstericiye yönelik baskılarına sahne oldu.

Kolombiya Ulusal İşsizlik Komitesi, 3 Mayıs Pazartesi günü yaptığı açıklamada, vergi reformuna karşı gösteriler sırasında güvenlik güçlerinin uyguladığı saldırının, 27 kişinin öldürülmesine ve 124 kişinin yaralandığına yol açtığını açıkladı. Yaralılardan 13'ü gözlerinden yaralanırken, 6 cinsel şiddet eylemi, 726 keyfi gözaltı yaşandı.

Bu bağlamda, Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Birliği (AB), özellikle Kolombiya Ulusal Polis Teşkilatı Vatandaş Güvenliği Müdürlüğü'ne bağlı Mobil İsyan Karşıtı Ekip (Esmad) 'ın aşırı şiddetini eleştirdi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği sözcüsü Marta Hurtado, Kolombiyalı yetkililere güçlü bir çağrı yaptı.

"Devlet makamlarına yaşam hakkı ve kişisel güvenlik dahil olmak üzere insan haklarını koruma ve barışçıl toplanma özgürlüğü hakkının kullanılmasını kolaylaştırma sorumluluklarını hatırlatıyoruz" dedi.

Başkan Duque'nin vergi reformu teklifini geri çekmesine ve Maliye Bakanı Alberto Carrasquilla'nın istifasına rağmen, grevin liderleri, halka sokağa çıkmaya devam etmeleri için çağrılar yapmaya devam ediyor. Halk, sağlık reformunun geri çekilmesini, sayısız güç suiistimalinden sorumlu Ulusal Polisin Mobil İsyanla Mücadele Birliğinin (Esmad) dağıtılmasını ve diğer taleplerin yanı sıra Covid-19'a karşı kapsamlı bir aşı yapılmasını talep ediyorlar.

Bogota, Cali, Medellín, Palmira ve Manizales eylemlerin yoğunlaştığı şehirlerden bazıları ve güvenlik güçlerinin şiddetli saldırıları yaşandı.

Manizales'te, Esmad ajanlarının hala sivillerin bulunduğu bir toplu taşıma otobüsünde göz yaşartıcı gaz kullandığı Fatima mahallesinde ortam hayli gergin.

Cali, bu protestoların en yüksek noktası olmaya devam ediyor. 3 Mayıs Pazartesi gecesi, kullanıcılar, sosyal ağlar aracılığıyla üniformalıların saldırganlıklarını ve şiddetini kınadılar.

Videolarda halkın insan hakları ihlallerini kınadıkları duyuluyor. Sürekli bombardımanları dinlerken bazıları “Öldürmek için ateş ediyorlar" diye bağırıyorlar.

Temblores, Lazos de Dignidad ve Defender La Libertad gibi sosyal örgütler, Ulusal Grev günlerinde insan hakları ihlallerine ilişkin şikayetler üzerinde raporlar açıkladı.

Ayrıca Bogota'daki protestocuları garanti altına almak için İnsan Hakları Komitesi'nin kurulduğu da duyurıldu.

Halk,

5 Mayıs Çarşamba günü için, ulusal çapta grev ve eylem çağrıları vardı. Sabah erken saatlerde, Cali, Medellín, Santander, Barranquilla ve başkent Bogotá dahil olmak üzere Kolombiya'nın büyük şehirlerinde halk sokaklara döküldü. Caddeler kuşatıldı, yollar trafiğe kapatıldı. Ancak Kolombiya ordusu ve polisi işbirliği içinde eylemlere saldırdı. Kısa sürede sosyal medya ağlarından saldırı ve katliam görüntüleri yayılmaya başladı.

Cali'deki Siloé bölgesinden “Kolombiya ordusuyla suç ortaklığı yapan polisin şehri kuşattığını doğruladı. İletişim kesildi. Elektrik hizmetini kestiler ve sivillere ateş ediyorlar. Katliamı sansürlüyorlar” tweetleri geldi. TeleSUR muhabiri Tatiana Pérez, daha geceden twitter hesabında Medellín kentinden polisin düşünmeden nasıl ateş ettiğini görebileceğiniz bir dizi video yayınladı.

Diğer şehirlerin yanı sıra Bogotá, Santander ve Barranquilla'nın çeşitli kesimlerinde kaydedilen benzer videolar, güvenlik güçlerinin nüfusa karşı uyguladığı şiddeti gösteriyor.

Grita platformuna göre, 28 Nisan'dan 4 Mayıs sabahına kadar Kolombiya'da polis tarafından 216 kişi yaralandı, 31 kişi öldürüldü, 10 kişi cinsel şiddet kurbanı, 814 keyfi gözaltı açıklandı, sürekli silah sesleri duyuldu. Rakamlara göre, 24 saat içinde ölen ve yaralananların sayısı katlanmış durumda. Sadece Bogota'da 19'u polis 91 yaralı olduğu öğreniliyor. Plaza de Bolivar'da Esmad'ın protestoculara ateş açtığı görüntüler yayılıyor.

Kimi videolarda da eylemleri provoke etmek için üniformalarını çıkarıp eylemlere katılarak etrafa saldıran polisler de görülüyor.

Cali'nin 20 semtinde şiddet dolu bir gece yaşandı ve elektrik-internet hatları kesildi. Yine videolara göre, Valle del Cauca'nın başkentinin güneydoğusunda tüfek patlamaları duyuldu, ölen ya da yaralanan sayısı bilinmiyor.

Bogota - Medellín yolunun 1.5 kilometresinde, batıdan Bogota'ya girişi engelleyen kamyoncular yolu işgal etti, yol tamamen kapatıldı

Yaşanan devlet şiddetine karşı ülkedeki yedi mahkeme ve savcı birliği, 6 Mayıs günü yargıdaki tüm faaliyetlerini durduracaklarını, greve gideceklerini açıkladı.

Görüntülerin "Irak değil, Filistin değil, Suriye değil; Bogota'daki Bosa Metrovivienda. Katliamı durdurun" denilerek verildiği Kolombiya'da eylemler de saldırılar da sürüyor.

 

TelesurTV'den derlenmiştir