21 Mart Pazar gününden bu yana, FANB (Bolivarcı Ulusal Silahlı Kuvvetleri)'ın Stratejik Harekat Komutanlığı, Apure eyaletinin güneyinde, özellikle La Victoria kasabası çevresinde sivil halka yönelik silahlı saldırılara karşı eylemler gerçekleştiriyor.

Stratejik Harekat Komutanlığı başkanı Remigio Ceballos'un yürüttüğü ve Mart sonuna kadar devam eden "Bolivarian Shield 2021" Operasyonu'nda hedef, Kolombiya'nın organize ettiği, silahlandırdığı paramiliter ve organize suç çeteleri. Bu çeteler, Kolombiya sınırlarındaki eski FARC gerillalarına yönelik katliamların da sorumluları.

Daha önce, Savunma Bakanı Vladimir Padrino bu çeteleri için "Nehri geçiyorlar, saldırılarını yapıyorlar ve yetkililerinin koruması altında Kolombiya'ya dönüyorlar" demişti. Venezuela bu çetelerin istihbarat servisleri ve Kolombiya Ordusu ile eylemleri koordine ettiğini söylüyor ve ABD'yi sorumlu tutuyor.

Devlet Başkanı Nicolas Maduro da 28 Mart Pazar günü, güneybatı sınır bölgesinde bulunan Apure eyaletine yönelik saldırıları düzenleyen çetelerin arkasında Kolombiya hükümetinin olduğunu vurgulayarak saldırıları kınadı. Maduro, "Tüm WhatsApp hesaplarına ve görüşmelerine sahibiz. Kolombiya hükümeti ile koordine ettikleri stratejinin tamamını ve Venezuela bölgesinde ne yapacaklarını biliyoruz" dedi.

"Kolombiya ordusu ve istihbaratı, bu çete gruplarının bazılarıyla ilişkili ve onlara Venezuela'ya gelip savaşı getirmeleri için görevler verdi" diyerek "Venezuela'da savaş olmayacak. Bolivarcı Ulusal Silahlı Kuvvetler (FANB), Venezuela'nın barış ve egemenliğini garanti edecek. Biz Bolivar'ın oğullarıyız ve biz hazırız" vurgusu yaptı.

Venezuela Parlamento Başkanı Jorge Rodriguez, Kolombiya devlet başkanı İvan Duque yönetiminin bu silahlı güruhla bilinçli olarak mücadele etmediğini ve bunları Venezuela'ya karşı saldırılar için kullandığını, barış yolunu terk ettiğini ve sınırlarını suç koridorlarına dönüştürdüğünü söylüyor.

Venezuela Savunma Bakanı General Vladimir Padrino López, "toplam 9 etkisiz hale getirilmiş terörist, askeri mahkeme emriyle gözetim altına alınmış 31 tutuklu, bölgedeki farklı otoyol akslarında etkisiz hale getirilmiş altı patlayıcı, dokuz imha edilmiş kamp; kokain macununun işlenmesinde kullanılanlar ve yeni silah, gece vizörleri, iletişim ve bilgisayar ekipmanı ile kimyasal öncüler (üre) ele geçirme vakaları dahil" diyerek 10 günlük operasyonu özetliyor.

Padrino ayrıca iki Venezuelalı askerin "Apure eyaleti bölgesinde faaliyet gösteren bir devriyeye karşı, çeteler tarafından harekete geçirilen bir mayının patlatılması sonucunda" hayatını kaybettiğini ve dokuz askerin de yaralandığını bildirdi.

Padrino Lopez, bazı kaynakların, bu saldırıları yapan çetelerin FARC militanları olduğu haberleri yaptığını söyleyerek bu "yanlış bilgilendirme"yi kınadı. Aksine FARC'ın Venezuela'nın Sosyalist Parti hükümetinden siyasi destek aldığını hatırlattı.