Örgütlü Bir Halkı Hiç Bir Kuvvet Yenemez!

Atina sokakları bir kez daha ayaklandı! Atina’nın “Yeni İzmir” mahallesinde covid-19 önlemleri kapsamında motorlu polis ekiplerinin, Yeni İzmir Mahalle Parkında yaptıkları kontrollerdeki keyfi tutumları ters tepki yarattı.

Yunanistan'da pandemi tedbirleri kapsamında akşam saatlerinde insanlar yarım saatliğine ve işyerine-evine 2 km uzaklığa çıkabiliyorlar. Bu da, sms'lerle kontrol ediliyor.

7 Mart günü Nea Smirni Parkı'nda dışarı hava almak için çıkan çocuklu bir aileyi durduran motorlu ekipler aileye ceza yazmak isteyince, parkta bulunan halktan sert tepki gördü. Bunun üzerine 20 motorlu takviye ekip çağıran polis, kitleye baskı yapmaya çalıştı. Parkta bulunan halk bir anda kalabalıklaşınca polis de ilk tepki gösterenleri ve çocuklu aileyi gözaltına almak istedi. Halkın tepkisi büyüyünce polis ailelere sert bir şekilde saldırdı.

İlk etapta yedi kişiyi gözaltına alan polis, karakolda ceza işlemlerinin ardından insanları serbest bıraktı. Ancak Nea Smirni Parkındaki polis saldırısı sosyal medya hesaplarından hızlıca yayıldı.

Sosyal medya üzerinden hızlıca eylem örgütleyen kitle saat 18.00'de Nea Smirni Meydanının etrafında toplanmaya başladı. Kitle sloganlar eşliğinde polis karakolunun önüne doğru ilerlediğinde motorlu polisler ve çevik kuvvet polisleri gaz bombaları ve biber gazları ile kitleye saldırdı.

Binlerce kişinin olduğu eylemde kitle ile polis arasında kısa süreli çatışma çıktı. On üç kişinin gözaltına alındığı eylemde bir çok kişi motorlu polislerin saldırısı sonucu yaralandı. Gözaltılar da para cezası kesilerek serbest bırakıldı.

Ertesi gün 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün araya girmesi nedeni ile Atina halkı Sintagma Meydanı'nda toplanarak hem Emekçi Kadınlar Günü'nü kutladı, hem de Nea Smirni’de yaşanan polis şiddetini kınadılar.

Günler 9 Mart'ı gösterdiğinde bu kez sadece Nea Smirni halkı değil, tüm Atina’dan insanlar Nea Smirni Meydanı'nda kitlesel bir eylem örgütledi.

Yaklaşık onbin kişinin katıldığı eylemde spor kulübü taraftarları, mahalle meclisleri, esnaflar, anarşist ve komünist gruplar tek bir pankart açarak yürüyüşe geçtiler. Açılan pankartta “Polis şiddetine son! Polis mahallemizden defol!” yazıyordu.

Sloganlar eşliğinde kitle yine polis merkezinin önüne doğru ilerlemeye başladı. Bu kez sadece motorlu polisler değil, onlarca çevik kuvvet (MAT) polisi koruyordu polis merkezini. Polis merkezinin önüne gelindiğinde kitleye polis hiçbir uyarı yapmadan gaz bombaları ile saldırdı. Motorlu ekipler kitlenin içine girerek kitleyi bölmeye çalıştı, ancak kitleden yanıt hızlı geldi. Molotoflar ve taşlarla karşılık bulan motorlu ekipler şaşkına döndü. Panik havasında kaçarak geriye çekilmek zorunda kalan motorlu ekiplerden birkaç polis kitlenin arasında kalarak linç edildi. Çevik kuvvet ekipleri arada kalan polisleri kurtarmaya ne kadar da çalışsa da, kitlenin öfkesi büyüktü. İki polis ağır şekilde yaralandı.

Çevik kuvvet polisleri takviye ekiplerle birlikte ağır yaralanan polisleri bir süre sonra aldılar. Ambulanlar ile hastaneye kaldırılan polisler tedavi altına alındı.

Akşam saatlerinde de polis eylemci avına çıktı. Sokakta kimi bulduysa saldırarak gözaltına alan polisler, bir çok esnafın dükkanını basarak çalışanları linç etti. Yapılan gözaltılarda iki öğretmeni de alan polisler, birkaç saat sonra öğretmenleri serbest bıraktı. Sosyal medya hesaplarından alınan görüntülerden eylemci avına çıkan polisler, bir kişiyi tutukladı.

Eylemlerin ardından Yunan devleti yaptığı açıklamalarda aileye şiddet uygulayan polisleri açığa aldıklarını duyurdu. Bir kez daha halkın tepkisi ve örgütlü hareketi faşizmi geriletti. Eylemlere Mücadele Birliği okurları da katıldı.

Atina'dan Mücadele Birliği Okuru