Kolombiya'nın farklı devlet üniversitelerinden öğrenciler, ulusal ve belediye hükümetlerinin bu yıl ülke çapındaki tüm öğrenciler için ücretsiz öğrenim garantisi vermesini talep ediyorlar.

12 Şubat'tan bu yana Kolombiya'nın farklı devlet üniversitelerinden öğrenciler, COVID-19 salgınıyla derinleşen ekonomik krizin ortasında ulusal ve belediye hükümetlerinin yüksek öğretimi desteklemesini talep ediyorlar ve ülke çapındaki tüm devlet üniversitesi öğrencilerine “sıfır öğrenim” programı kapsamında ücretsiz öğrenim garantisi vermelerini istiyorlar.

15 Şubat'ta Cauca Üniversitesi'nden düzinelerce öğrenci, Popayán kentindeki Caldas Parkı yakınlarında bir protesto eylemi düzenledi. Altı öğrenci, dikkat çekmek için belediye başkanı ofisinin dışına kendilerini zincirlediler. Ancak güvenlik göz yaşartıcı gazla bastırdı ve öğrencileri darp etti. Öğrencilerin kamp kurması engellendi ve zorla uzaklaştırıldılar. Çok sayıda öğrenci göz yaşartıcı gazdan etkilendi, kadın öğrenciler darp edildi ve en az bir öğrenci tutuklandı.

Cauca Üniversitesi Akademik Konseyi öğrenci temsilcisi, “Bizim özel talebimiz, Cauca Üniversitesi'ndeki hiçbir öğrencinin buradaki salgın nedeniyle öğrenim ücreti ödememesidir. Çalışmalarına devam etmelerine izin vermeyen öğrenciler evlerinde zorluklar yaşadı” diye açıklama yaparak saldırıları protesto etti.

Cauca Üniversitesi öğrencileri, maddi destek talebiyle 12 Şubat'ta Caldas Park'ta ilk oturma eylemini yaparken, başkent Bogota'da, Ulusal Pedagoji Üniversitesi öğrencileri, üniversite kampüsünde ve çevresinde oturma eylemi düzenledi.

Kolombiya'da Akademik yıl 15 Mart'ta başlıyor ve şu ana kadar sadece Cundinamarca Üniversitesi, lisans öğrencilerini bu yılın ilk yarıyılında ücretsiz olarak kayıt ettireceğini açıkladı.