Tutuklanan 32 yaşındaki Katalan rapçi Pablo Hasel için Katalan halkı ayaklandı. Pablo İspanya'da ifade özgürlüğünün sembolü haline gelmişti. Şarkıları ve attıkları tweetler, aksine İspanya hükümeti ve krallığı için ise bir tehditti.
Ceza almasına ve yargılanmasına konu olan tweetleri ETA’yı ve ETA üyelerini övüyordu. Ve 27 Ocak günü Ulusal Mahkeme, twitterda “ETA ve Grapo'ya övgülerinden dolayı” Pablo’ya “terörü yüceltmek ve Kraliyet ve Güvenlik Güçlerine hakaret etmek” suçundan 2 yıl 9 ay hapis cezası verdi… Pablo, 2015’te de benzer suçlamalarla 2 yıl hapis cezasına çarptırılmış, ancak sabıkası olmadığı için ceza infaz edilmemişti. Pablo Hasel, sözlerinin ve şarkılarının ifade özgürlüğüyle korunduğunu savunarak cezayı reddetti.
Ünlü rap şarkıcısı mesajlarında ve şarkılarında monarşiye saldırıyor, polislere "paralı askerler" diyor ve onları protestoculara ve göçmenlere işkence etmek ve öldürmekle suçluyordu. Ve hüküm giydikten sonra teslim olma süresinin sona erdiği 12 Şubat Cuma günü, İspanya hükümetine ve şimdiki Kral Felipe VI'ya saldıran son şarkısını yayınladı; "Franco'nun çocukları açık sözlü oldukları için kınıyor, ekeceğim özgürlüğün tohumu büyüyecek. Bunu benden alan kimse yok, VI. Felipe bile" dedi şarkısında.
Sözlerinin arkasında olduğunu savunarak teslim olmayı reddeden Pablo, 15 Şubat Pazartesi günü Katalonya’da bulunan Lleida Üniversitesi binasına sığındı. Gençler Pablo’ya sahip çıktı ve kampuste bulunan sanatçıyı polise teslim etmedi. Pankartlar açtı, barikatlar kurdu. Polis de çareyi 16 Şubat günü kampuse baskın düzenlemekte buldu.
Pablo Hasel’in binadan çıkarılış ve tutuklanış anı sosyal medya üzerinden tüm basına yansıdı. Polis aracına bindirildiği sırada yumruğunu havaya kaldırarak “Zafer bizim olacak. Unutmayacağız ve affetmeyeceğiz” diye haykırdı.
Pablo’nun tutuklanarak cezaevine gönderilmesi, Katalonya’nın bütün şehirlerinde ayaklanmaya varan eylemlere neden oldu. Çok kısa sürede binlerce kişi sokakları doldurdu, barikatlar kurdu, polisle çatıştı. Eylemler sadece Barselona’da değil, Madrid’de de yankısını buldu.
Barselona'daki Plaça Lesseps'te binlerce kişi toplanırken, Lleida'daki Plaça de la Catedral, Girona'daki Plaça Primer d'Octubre ve Tarragona'daki Rambla Nova ve pek çok Katalan şehrinde eylemler yapıldı.
Barselona, Girona, Vic ve Lleida'da polisle şiddetli çatışmalar yaşandı. Carrer de Bosch'taki İspanyol ulusal polisi eylemcilere ateş açmaya başlayınca taş ve cam şişelerle karşılık verildi, çöp kutuları ve motosikletler ateşe verildi.
Eylemlerde barikatlar kurularak çevik kuvvet polisinin yaklaşması engellenmeye çalışıldı, havai fişekler atıldı. Gece geç saatlere kadar süren çatışmalarda en az 15 kişi gözaltına alındı, 33 eylemci ve 17 polis yaralandı.
Bunların dışında Dünya Demokratik Gençlik Federasyonu (WFDY) başkanı, Pablo Hasel'in tutuklanmasını “eğer protesto edersen aynı şeyi çekeceksin. Bu sistemin doğasında var olan baskı bizi durdurmayacaktır. İspanya'da ve dünya çapında, ekonomik ve sağlık krizinin bedelini bize ödetmek isteyenlerle mücadele edeceğiz” diyerek protesto etti. İspanya'daki Komünist Gençlik (UJCE), Katalonya Komünist Gençliği (KİK) gibi pek çok kuruluş bu tutuklamayı protesto etti.
Film yönetmeni Pedro Almadóvar, oyuncu Javier Bardem ve şarkıcı-söz yazarı Joan Manuel Serrat'ın da aralarında bulunduğu yaklaşık 200 sanatçı da Pablo için bir manifesto imzaladı. 60 kültür grubu Katalan Müzik Akademisi tarafından düzenlenen çevrimiçi bir protesto düzenledi. Etkinliğin manifestosunda "Bugün Pablo Hasél, yarın başka herhangi bir disiplinden başka bir yaratıcı veya sanatçı olacak" deniyordu. Yazarlar Jordi Évole, Rosa María Calaf, Manuel Rivas ve Maruja Torres rap’in suç olmadığını savunan yazılar yazdılar.