Himalayalar'dan bir buzulun kopması sonucu Hindistan'ın sebebiyle Uttarakhand eyaletinin Chamoli bölgesinde sel yaşandı. Sel sebebiyle afet bölgesindeki bir hidroelektrik santralinin baraj inşaatında çalışan 150 işçinin kayıp olduğu belirtildi. Çevredeki 100-150 kişinin de hayatını kaybetmiş olabileceği belirtiliyor.
Himalayalar'dan bir buzulun kopması sonucu Hindistan'ın kuzeyinde nehirlerde su seviyesinin aşırı yükselmesi sebebiyle Uttarakhand eyaletinin Chamoli bölgesinde sel yaşandı. Binlerce kişi tahliye edilirken, 100-150 kişinin hayatını kaybetmiş olmasından korkulduğu belirtildi.
Hindistan'ın Uttarakhand eyaletinin Chamoli bölgesinde buzul kopması sonucu meydana gelen heyelan ve Alaknanda ile Dhauliganga nehirlerindeki taşma, çok sayıda evin sürüklenmesine, stratejik köprülerin yıkılmasına ve binlerce kişinin tahliyesine yol açtı.
Baraj İnşaatında Çalışan 150 İşçi Kayıp
Uttarakhand eyalet yönetimi, çok şiddetle aşağı inen kaya ve sulardan oluşan heyelanla gelen ani sellerde yaklaşık 100-150 kişinin ölmüş olabileceğini duyurdu.
Sel sebebiyle afet bölgesindeki bir hidroelektrik santralinin baraj inşaatında çalışan 150 işçinin kayıp olduğu belirtildi. Yetkililer, bölgede yüzlerce kişinin mahsur kalmış ve hayatlarının tehlikede olabileceğine dair korkularını ifade etti.
Eyalet Başbakanı Om Prakash, ilk etapta 2 kişinin cansız bedenine ulaştıklarını söyledi. Enerji Bakanlığı ise enkazın tıkadığı bir tünelde 61 kişinin mahsur kaldığını duyurdu.
Eriyen buzulun aktığı Alaknanda ile Dhauliganga nehirlerinin civarındaki halk tahliye edilirken, önlem olarak Bhagirathi nehrinin akışı durduruldu. Alaknanda, Srinagar, Rishikesh barajları boşaltıldı.
Eyalet başbakanından telefonla bilgi alan Hindistan Başbakanı Narendra Modi, durumu yakından takip ettiğini açıkladı. Modi "Hindistan, Uttarakhand'ın yanında, tüm ulus oradakilerin güvenliği için dua ediyor" diyerek tweetlerken, polis ve askerlerin de katılımıyla çok geniş çaplı arama-kurtarma çalışmalarının başladığı belirtildi.
İlk olarak 200-250 Hindistan-Tibet Sınır Polisinin bölgedeki arama-kurtarma çalışmalarına yönlendirildiği, ardından Hindistan ordusunun yaklaşık 600 askeri ve çok sayıda helikopteri bölgeye konuşlandırıldığı belirtiliyor.
Uyarılara Rağmen Baraj Yapılmasına Tepki
Başbakan Modi'nin eski su kaynakları bakanı Uma Bharti, Himalaya çok hassas bir bölge olduğu için, dağlardan akan ana nehir olan Ganga nehri üzerinde enerji santrali inşa edilmemesini talep etmiş olduğunu hatırlatarak, uyarlara rağmen bölgede hidroelektrik santrali inşaatına izin verilmesine tepki gösterdi.
Çevre koruma uzmanları da bölgede santral gibi büyük inşaatların durdurulması çağrısında bulundu. . İklim Değişikliği ile Mücadele Ağı gönüllüsü Ranjan Panda, "Bu eko-hassas bölgede yeni bir felaketin meydana gelmesi, hidroelektrik barajlarının ciddi bir incelemeden geçirilmesi gerektiğini bir kez daha gündeme getirdi. Hükümet artık uzmanların uyarılarına karşı umursamazlığı bırakmalı ve bu kırılgan ekosistemde hidroelektrik projelerle kapsamlı otoyol ağları inşa etmeyi durdurmalıdır" dedi.
Himalaya Tsunamisi Yaşanmıştı
Küresel ısınmayla iklimi değişen Himalayalar bölgesinde bulunan Uttarakhand heyelan ve sellerle birlikte anılan bir eyalet. Haziran 2013'te rekor düzeyde yağmurun yol açtığı sellerde yaklaşık 6 bin kişi ölmüştü.
Evler, binalar, yollar ve köprülerin kaya kütleleri ve çamur altında kaldığı felaket, 'Himalaya tsunamisi' olarak anılıyor.