Arjantin'de son haftalarda kadınlar bir mücadele veriyor. Kürtaj hakları için 15 yıldır mücadele eden Arjantinli kadınlar, son birkaç ayda meydanları hiç terk etmediler.

Kasım ayında Kongre'ye sunulan bir kampanyanın vaadiydi bu. Bu tasarı, Temsilciler Meclisi tarafından 11 Aralık'ta kabul edildi ve yasalaşması için Kongre'de kabul edilmesi gerekiyordu. Bu tasarıyla birlikte hamile bir kişinin, herhangi bir kamu veya özel sağlık kurumunda gebeliğin 14. haftasına kadar kürtaja erişmesine izin veriliyor. On dört hafta aşıldığı durumlarda ise kürtaj hakkı ancak annenin haytı tehlikedeyse veya hamileliği tecavüz sonucu oluşturuyorsa kullanabilecek.

Arjantin senatosu, Gebeliğin Gönüllü Sona Erdirilmesi tasarısını 30 Aralık günü 12 saatlik tartışmalar sonucu 38 lehte ve 29 aleyhte oyla kabul etti.

Görüşmeler boyunca binlerce kadın Ulusal Kongre dışında toplandı. Tasarının kabul edildiği haberi gelince de eylemler kutlamalara dönüştü.

Arjantin'de kürtaj 2020'nin son gününe kadar yasadışı idi. 1921 yılında tecavüz durumunda veya annenin hayatı risk altında olduğunda 24. haftadan önce kürtaj yapılabilmesi mümkün hale gelebilmişti. Artık Arjantin, bölgede kürtajın yasal olduğu 4. ülke oldu.

Şu ana kadar Arjantin'de her yıl 500.000'den fazla merdivenaltı kürtaj yapılıyor ve bunların yaklaşık 40.000'i sağlığı tehlikeye girdiği için hastaneye kaldırılıyor.

Kadın, Cinsiyet ve Çeşitlilik Bakanı Eli Gómez Alcorta, zaferlerini twitterda “YASALDIR! Yeşil dalga bu mücadeleyi ve bu militanlığı gerçeğe dönüştürdü. Bugün büyük bir adım attık ve her gün hayalini kurduğumuz Arjantin'e daha yakınız. Kaderimizi yazıyoruz, tarih yazıyoruz" diyerek kutladı.