Bolivya'da, geçtiğimiz aylarda kazandıkları seçimle iktidarı karşı-devrimci “darbeciler”in elinden alan MAS ve Cumhurbaşkanı Luis Arce, 20 Kasım günü, yeni bir bakanlık kurulduğunu duyurdu.
Kültür, Sömürgecilik Ve Ayrılıktan Kurtulma Bakanlığının amacı, "Sömürgeden kurtulmak ve suçlamak, milliyetler arasındaki, erkeklerle kadınlar arasındaki eşitsizliği tersine çevirerek bu hegemonyayı kırmak" olarak özetleniyor. Ve Latinlerde ilk defa sömürgeciliğe ve ayrımcılığa karşı bir bakanlık kurulmuş oluyor.
Ve bakanlığın başına Bolivya Yerli Yerli Köylü Kadınlar Ulusal Konfederasyonu "Bartolina Sisa"yı temsilen Sabina Orellana Cruz getiriliyor ve yemin ederek görevine başlıyor.
Sabina Orellana, Quechua kökenli ve Bartolina Sisa'nın yanı sıra Çokuluslu Kamu Yönetimi Okulunun (EGPP) bir parçası ve aynı zamanda Cochabamba Hükümeti'nde Fırsat Eşitliği Direktörü idi.
Orelana, bunun "En önemli bakanlık" olduğunu söylüyor ve yalnızca kültür konusu ile değil, aynı zamanda sömürgesizleştirme sorunuyla da uğraşmak gerektiğini söylüyor. Sömürgecilerin temsilcisi “Kendine Başkan” Jeanine Añez ise kültürlerin "saçma bir masraf" olduğunu savunuyordu.
Bu göreve gelmenin yerli kadınlar için demokratik ve kültürel devrimi derinleştirmek ve gerçeğe dönüştürmek için önemli olduğunu söylüyor. Yerli halkların bayrağı ve simgesi Wiphala'nın 2019'da sokaklarda yakılmasının ardından, bu ulusal sembolün kullanımını ve saygısını aşılamaya çalışacağını açıklıyor ve ırkçılığa karşı savaşmaya, barış içinde bir arada yaşamaya söz veriyor.
Yerli kadınların her zaman küçümsendiğini söylüyor Orellana, "Etek giyen kadın, sadece etek giydiği için küçük düşürüldü ve saldırıya uğradı, ulusal sembol yakıldı, bir daha asla ulusal sembollerimize saldırmamalı ya da hiç kimse saldırmasın" diyor ve gelecek nesillere bırakabileceği en iyi mirasın köklerinden gurur duymak ve sömürgecilerden arındırılmış, ataerkil olmayan bir vatanın inşa edilmesi olduğunu söylüyor.
Anadoluda yaşayan biz emekçi kadınlar da, dünyanın öbür ucunda mücadele bayrağını hiç düşürmeyen Latin kadınlarını selamlıyoruz.