< Amazon'da “Kızıl” Cuma

Kara Cuma, Amazon işçileri tarafından 27 Kasım Cuma günü dünya çapında protesto edildi. İşçiler 15'ten fazla ülkede daha iyi çalışma koşulları ve ücretler için #MakeAmazonPay adı altında kampanya örgütledi.

Dünyanın dört bir yanındaki Amazon işçileri, “Kara Cuma” günü bir dizi koordineli protestoya katıldı.

Pandeminin başlangıcından bu yana milyonlarca insan işini kaybetti. Amazon patronu Jeff Bezos ise 2020 yılı boyunca servetini 90 milyar dolar artırdı. Dünyanın en zengin adamı olan Amazon'un sahibi şu anda 189 milyar dolarlık hisse senedini kontrol ediyor.

Peki bu akıl almaz karları elde eden kim? Elbette tüm dünyada Amazon için çalışan bir milyondan fazla insan... Bu insanlar uzun iş vardiyalarına, yorucu işlere ve düşük ücretlere katlanmak zorundalar. Birçoğu sendikalar kurarak koşullarını iyileştirmeye çalışsa da, Amazon, bu sendikalaşmayı önlemek için elinden gelen her şeyi yapıyor.

ABD, Avrupa, Meksika ve Bangladeş dahil 15 ülkedeki işçiler #MakeAmazonPay hashtag'ini ("Let's Make Amazon Pay") kullanarak, e-ticaret devini ücretlerini artırmaya ve baskıları sona erdirmeye çağırdı. İşçiler aynı zamanda sendika zulmünü bırakmasını, vergi yasalarını atlatmayı bırakmasını, işyerinde sağlık güvenliği sağlamasını ve 2030'a kadar sıfır emisyon elde etme taahhüdü nedeniyle işten atılan işçileri yeniden işe almasını istiyor.

Grevler, yılın en büyük perakende satış etkinliklerinden birine denk getirildi: Kara Cuma. İşçiler, “Temel çalışanlar olarak, salgın sırasında Amazon depolarında yerinde çalışıyoruz. Depoların içinde veya dışında enfeksiyon oranı ne olursa olsun çalışıyoruz. Bazı lokasyonlarda, depolarımız tek bir lokasyonda 7.000'e kadar işçi çalıştırmaktadır. Kendimize, ailemize, toplumumuza ve genel olarak topluma büyük tehlike ile çalıştıkça şirketin kaderi büyüdü" diyor. Amazon.com'daki satışlar bu yıl koronavirüs pandemisinin ortasında yükseldi ve tatil sezonunda da gelirin daha da artması bekleniyor.

Almanya'da, saat başına ödenen risk primine eşdeğer kalıcı bir ücret artışı talep etmek için farklı tesislerdeki yaklaşık 3.000 depo çalışanı greve gitti. Lüksemburg'da çevreci örgütler Amazon Ring çağrı merkezi çalışanları için "insanlık dışı" koşullarla karşı karşıya olduğu bildirilen sanal bir protesto düzenlediler. ABD'de işçiler Amazon'un Virginia ve Seattle'daki merkezinde toplandı.

Amazon grevleri, artık küresel olarak organize ediliyor ve her defa daha fazla işçiye ulaşarak yayılıyor.