Hindistan’da bir çok sektörden yaklaşık 200 milyon işçi iki günlük genel greve çıktı

Hindistan’da 10 sendika konfederasyonunun çağrısı ile alınan grev kararı ile dün ve bugün ülke genelinde işçiler genel greve gitti.

Hindistan Sendika Kongresi Genel Sekreteri Amarjeet Kaur, dün yaptığı açıklamada greve katılan işçi sayısının yaklaşık 200 milyon olduğunu belirtti.

Bankacılık, sigorta, kömür ve kömür dışı madenler, petrol, posta, telekom, mühendislik, imalat, çelik, savunma, sağlık, eğitim, su yönetimi ve projeleri, güç, karayolu taşımacılığı ve kamu çalışanları olmak üzere hemen her alanda işler büyük oranda durduruldu

Hükümetin politikalarına, zamlara, asgari ücret ve sosyal güvenlik sorunlarına ilişkin taleplerle başlatılan grev ülkedeki hemen her iş kolunda karşılık bulurken, günlük hayatı büyük oranda etkiledi.

İktidar grevin etkisini azaltmak için yandaşları aracılığıyla işleri yürütmeye çalışırken, okullar ise iki gün boyunca tatil edildi.

İşçilerin grevinin hemen her kesimden destek aldığını belirten sendikalar, işçilerle birlikte köylüler, tarım işçileri, öğrenciler, gençler ve kadınların da sokaklara çıktığını aktardı.

Bazı yerlerde polisin eylemlere saldırmasıyla yaşanan çatışmalarda çok sayıda kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

Sendikaların yaptığı açıklamaya göre; “Grev, NCR Delhi, 24 Paraganas, Hooghly ve West Bengal’in batı bölgelerinde, Assam’daki petrol rafinerilerinde, Pune, Nashik ve Aurangabad sanayi bölgelerinde, Maharashtra’da, Pune, Nashik ve Aurangabad sanayi bölgelerinde, Bengaluru, Mysore’de; Karnataka’da, Pencap’taki Ludhiana’da, Bokaro’da, Ranchi’de, Jharkhand’da Adityapur Gamharia sanayi bölgelerinde, Baroda’da Sura, Surat, Bhavnagar’da, Rajkot’ta, Junagarh’da ve Ahmedabad’da ve Gujarat’taki sanayi bölgelerinde; Telengana vb. Maharashtra’daki Bosch, CEAT, Crompton, Samsonite gibi çok uluslu şirketlerde ve Karnataka’daki tüm Volvo, Toyota ve yan kuruluşlarında” etkili oldu.

10 sendika konfederasyonu tarafından örgütlenen greve sadece iktidarın egemen olduğu Bharatiya Mazdoor Sangh (BMS) (Hindistan İşçi Sendikası) katılmadığı gibi karşı kampanya yürüttüğü açıklandı.