9 Ekim 2020 günü merkezi Irak hükümeti ve Güney Kürdistan Bölge Yönetimi arasında Şengal’e ilişkin bir anlaşma yapılmıştı... Şengal'de yaşayan Ezidileri IŞİD katliamına ve soykırımına terk eden Bağdat ve Hewlêr hükümetlerinin Şengal için yaptıkları anlaşma da oldukça tepki toplamıştı.
Şengal Demokratik Özerk Meclisi (MXDŞ) ise yaptığı yazılı bir açıklamayla anlaşma sonrası Şengal’in büyük bir tehlikeyle karşı karşıya olduğunu söyledi ve bu konuda başlattıkları girişimlerin başarısız olduğunu duyurdu.
Êzidîlerin 74. ferman olarak nitelendirdiği 2014 yılındaki IŞİD saldırısına dikkat çeken Şengal Demokratik Özerk Meclisi, bu anlaşmadan sonra Ezidilerin 75. fermanla karşı karşıya olduğunu söyledi. Meclis, “Şimdi Şengal’e askeri güç göndermek isteyenler DAİŞ çeteleri saldırdığında neredeydiler?” diye soruyor ve Şengal halkının kendisini koruyabileceğini vurguladı. Halkın kazanımlarına yönelik bir saldırı olursa meşru müdafa hakkını kullanacaklarını söyleyen Meclis; 9 Ekim anlaşmasının asıl amacını 6 madde ile sıraladı:
-Êzidî halkının iradesini yok edilmesi, Êzidîlerin öz savunmalarının tasfiye edilmesi.
-DAİŞ’e karşı savaşan Êzidîlerin tutuklanması.
-Şengal’in öz savunmasında kullanılan silahlara el konulması.
-Şehirler, mahalleler ve köyler arasında kontrol noktaları oluşturularak gidiş-gelişlerin engellenmesi.
-Şengal’in sınırlarının kuşatma altına alınarak Çêlmêra ve Şêbilqasim Kiçil Laliî gibi Êzidîlerin kutsal mekanlarına yabancı silahlı güçlerin yerleştirilmesi.
-DAİŞ’e çetelerine destek vererek Êzidîlerin katledilmesine, kaçırılmasına ve satılmasına yardımcı olan Arapların tekrar Şengal’e yerleştirilmesi.
Bu 6 maddenin sonucunda yaşanacak gelişmelerin “75. Ferman” anlamına geleceğini söyleyen Şengal Demokratik Özerk Meclisi, Kürt ve dünya kamuoyunun acilen harekete geçmesini talep etti.