< < Temizlik İşçileri Grevde

Paris’te bir grev daha başladı, atık yönetimi ve su sektörü işçileri 17 Kasım günü greve çıktı.

CGT FTDNEEA Sendikasına (Atık arıtma, temizlik, su, kanalizasyon, sanitasyon) bağlı olan çöp toplayıcıları, kanalizasyonları, damper operatörlerini, teknik asistanları (araçların bakımını yapan), operasyonel hizmetlerden teknisyenleri (temizlik ve sanitasyon) içeren temizlik işleri ve denetim personeli işçileri, pandeminin ortasında son derece riskli ve önemli bir alanda çalıştıklarını söyleyerek haklarını ve koruyucu temizlik malzemeleri verilmesini istiyorlar.

Mesleklerinin halk sağlığı ve kamu güvenliği açısından merkezi bir rol oynadığını söylüyor işçiler. Ve ilk kapanmada mesleklerinin önemi nedeniyle alkışlansalar da hiç önemsenmediklerini savunuyorlar. İş Sağlığı ve Güvenliği Teftiş Misyonu'nun (MISST) tavsiyelerinin uygulanmasını isteyen işçiler, işyerlerine de pandemi riskiyle karşı karşıya olduklarını söylüyorlar. Çoğunlukla bodrum katında olan atölyelerinde havalandırma sistemlerinin 11 yıldan fazla süredir çalışmadığını, rapor tutulsa da bir adım atılmadığını, virüsün kapalı ortamlarda çok daha hızlı yayıldığını söylüyor işçiler ve bir çok arkadaşlarının hastalandığını söylediler.

İşçilerin talepleri arasında, pandemiye uygun ekipman var. Kişisel koruyucu ekipmanları olsa da, evsel çöplerle, kanalizasyonlarla temas halinde oldukları için sıradan maskelere değil en azından FFP2 maskelere ihtiyaçları olduklarını söylüyorlar.

Ortaçağ’dan bu yana kanalizasyonların hastalıkların yayılım merkezi olduğunun bilindiğini, bu nedenle yaptıkları işin halk sağlığı mesleği olduğunu, bunun da özel şirketlerin ellerine bırakılmaması gerektiğini savunuyor işçiler. Ancak belediyeler, bu hizmetleri taşeronlar eliyle daha fazla özelleştirmeye çalışıyor.

Ve bunları söyleyen işçiler, belediyenin temizlik işleri merkezini işgal ediyorlar, her kavgaya girdiklerinde kazanımla çıktıklarının bilinciyle hareket ediyorlar. İşçilerin talepleri şöyle:

 

-Tüm çalışanlar için çalışan sağlığının korunması (MISST önerilerinin uygulanması)

-Özel sektöre verilen tüm görevlerin yeniden belediyeleştirilmesi

-Kariyer yollarımızla ilgili görüşmelerin yeniden başlaması,

-Macron hükümeti tarafından 2019 yazında oylanan ve grev hakkının yanı sıra çalışma süremizi sorgulayan bir yasa olan kamu hizmetinin dönüştürülmesine ilişkin kanunun uygulanmaması.

2021 Ocak’ından itibaren yasalara göre, özelleştirilen hizmetlerde emeklilik, izin vb hakları olmayacak.

Temizlik ve kanalizasyon işçileri bu hakları için grevdeler ve kazanana kadar sürdüreceklerini söylüyorlar.