Kasım ayının ilk haftası, Karayipler'i Eta Tropik Fırtınası vurdu. Bundan tam 12 yıl önce de Küba, Paloma Kasırgası ile mücadele ediyordu.

8 Kasım günü ilk saatlerde Meksika Körfezi'nden Küba'ya doğru yöneldi ve bir kasırgaya dönüşecek gibi görünüyor.

Küba'da yoğun sağanak yağmurlarla başladı Eta. Florida Boğazı'ndan Ada'nın kuzey batısına gelerek etkili olmaya başlayan sağanaklar Ada'nın merkezine doğru ilerlemeye başladı.

Guantánamo, Yabú, Villa Clara, Puerto Padre, Las Tunas, La Gran Piedra, Santiago de Cuba sağanak yağışlardan ilk etkilenen yerlerden oldu. Şiddetli yağmur ve sağanaklar, elektrik fırtınaları ile birlikte Küba'nın doğusunu etkilemeye başladı ve batısına doğru da ilerliyor.

Sabah saatlerinde Villa Clara'da su rezervleri kapasitesinin% 80,6'sına ulaştı. Corojo, Paso Malo ve Vicana barajlarında su seviyesi %100'e ulaştı ve taşmaya başladı. Köylüler, dağlarda kalan olgun kahveleri toplamak için yağışın azalmasını beklemeye başladı.

Alçak ve dağlık bölgelerde nehirler taşmaya başladı ve heyelanlar, seller meydana gelmeye başladı, kimi yerlerde elektrik kesintileri yaşandı. Bayamo halkı devlet merkezlerindeki barınaklarda korumaya alındı. Halk bir taraftan kahve hasadını korumanın, pirinç alanlarını su altında kurtarmanın, tahılı, tütünü korumaya almanın, ekonomik kayıplardan korunmanın aciliyetini gündeme alıyor.

Akşam saatlerinde Ulusal Savunma Konseyi Ekonomik-Sosyal Organ toplanarak Eta kasırgasının etkileri değerlendirildi. Konuşma yapan Cumhurbaşkanı Díaz-Canel, tüm illere ihtiyatlı olmalarını söyledi ve alınan önlemleri sıraladı.

Devrim Sarayı'nda düzenlenen toplantıda, tüm illerle video konferans aracılığıyla bağlantı kuruldu, yaklaşık 74.000 kişinin korunduğunu, bunların yaklaşık 8.000'inin tahliye merkezlerinde olduğunu bildirdi.

Kasırga'da en önemli sorunun yağışlar olduğu, Granma, Sancti Spíritus ve Ciego de Ávila illerinde suların yükseldiğini ancak evlerde önemli hasar ve can kaybı olmadığı söylendi. Büyükbaş hayvanların, tonlarca ürün ve şekerin muhafaza altına alındığı açıklandı.

Ciego de Ávila'da, 2 bini tahliye merkezlerinde 21.641 kişi,nin korunduğu, 58 elektrik devresinin etkilendiği, Majagua, Florencia ve diğer kasabalar nehirlerin ve derelerin taşması nedeniyle izole edildiği bildirildi.

La Cuba Various Crops Company'de başta muz meyvesi tarlalarında olmak üzere sekiz çiftlik evinin rüzgârdan etkilendiği ve hasar gördüğü bildirildi. Bu nedenle toparlanmanın ilk bu eyalette başlayacağı açıklandı.

Camagüey'de yaklaşık 37 elektrik devresi kesintiye uğradı, video konferans sırasında da 2 evin çöktüğü haberi geldi.

Granma Valisi en önemli barajların taşarak dökülmesi nedeniyle Bayamo Nehri'nin yükseldiğini, önümüzdeki 15-20 gün boyunca eyalet başkentinde yaklaşık 120.000 kişinin sularını merkezi su borularından almak zorunda kalacağını söyledi.

Tarım Bakanı Gustavo Rodríguez Rollero, orta ve doğu bölgelerinde kahvenin olgunlaşmasının son 72 saatte hızlandığını, dağlarda olgun 30 bin kutu kahvenin olduğunu ve kahve hasadının hızlandırılması gerektiğini söyledi.

Kara Kuvvetleri Birinci Bakan Yardımcısı ve Genelkurmay başkanı da Devrimci Silahlı Kuvvetlerde tüm önlemlerin alındığını, kara ve havadan tahliye görevlerini yerine getirmeye hazır olduklarını duyurdu.

Enerji ve Madenler Başkanı elektrik santrallerinin hasar gördüğü merkezlerde müdahale etmek için takviye tugaylarının hazır olduğunu ve sorunu 24-48 saat içinde çözülmesi gerektiğini söyledi.

Gıda endüstrisinde, telekomünikasyon altyapısında, otoyol ve okullarda bir hasarın olmadığı, havalimanlarının çalışır durumda olduğu rapor edildi.

Toplantının sonunda Cumhurbaşkanı Díaz-Canel, "Kazanmamız için, bu yılı mümkün olduğunca iyi bitirmek zorundayız" dedi.