Bolivya'nın seçilmiş başkanı Luis Arce dinamitle saldırıya uğradı..

Luis Arce, 5 Kasım akşamı, La Paz'da MAS Genel Merkezi'nde bir toplantıda iken dinamitle saldırıya uğradı, saldırı sırasında yaralanan ya da ölen olmadı.

Bolivya'da 18 Ekim'de seçimleri sosyalistlerin adayı Luis Arce'nin kazanmasının ardından karşı devrimci faşistlerin eylem ve saldırıları sürüyor. Bu saldırılardan birinde madencilerin lideri Orlando Gutierrez 28 Ekim'de öldürülmiştü.

MAS sözcüsü, "Luis Arce hükümeti, Bolivya'da herhangi bir illegal silahlı gruba veya silah kullanımına izin vermeyecek”lerini açıklarken, konuyla ilgili İçişleri Bakanı Arturo Murillo ya da “kendine başkan” Jeanine Anez'den bir açıklama yapılmadı.

Haber duyulduğunda Bolivyalı madenciler Luis Arce'yi korumak için harekete geçtiler. Daha bir hafta önce liderleri katledilen maden sendikaları liderleri toplanarak, Arce'nin karşılaştığı saldırıyı protesto ederek, “cumhurbaşkanının korunması için seferber olduklarını” açıkladılar.

Basın açıklamasını yapan Bolivya Maden İşçileri Sendikası Federasyonu sözcüsü, Luis Arce'nin hükümetin başına geçişini garantiye almak ve son zamanlarda yaşanan protestoların önüne geçebilmek için 500'den fazla madencinin La Paz'a geleceğini duyurdu.

Bolivya'nın Merkezi İşçi Sendikası (COB) da Cumhurbaşkanı seçilen Luis Arce'nin 8 Kasım'da gerçekleşecek yemin törenini güvence altına almak için "olağanüstü hal" ilan etti; tüm sosyal örgütleri, konfederasyonları ve federasyonları Pazar günü Murillo Meydanı'nda yapılacak yemin törenine katılmaya çağırdı. Karşı-devrimcilerin saldırı ihtimaline karşı "Katılan örgütler, vandalizm, grevler ve ablukalar gerçekleştiren ayrılıkçı, dönek ve sağcı grupların olduğunu dikkate alarak Murillo Meydanı'nın çevresini de koruyabilecek yoldaşlar belirlemelidir" çağrısı yapıldı.

Luis Arce ve gelecek dönem başkan yardımcısı David Choquehuanca, 6 Kasım günü yerli yetkililerle sembolik bir açılış törenine katılarak, Bolivya halkının barış ve refahını yöneteceklerine söz verdiler. Resmi yemin töreni ise 8 Kasım Pazar günü yapılacak ve böylece bir yıllık darbe sona erecek.

Karşı-devrimci eylem ve saldırılar, Santa Cruz'da mağlup aday Luis F. Camacho'nun liderliğindeki Civic Strike tarafından yapılıyor. Civic Strike, yemin töreni öncesi işçileri genel greve çağırmıştı.