Bugün Yunanistan'da ırkçı Altın Şafak Partisi'nin lideri Nikos Michaloliakos ve eski milletvekillelerinin de bulunduğu 68 sanığın yargılandığı Altın Şafak davası Atina Yüksek Mahkemesi'nde karara bağlanıyor.

Dava Atina mahkemelerinde 5 yıldan fazladır sürüyor. Yunanlıların faşist partisi olan Nazi taraftarı Altın Şafak Partisi'nin lideri ve yöneticileri, Pavlos Fyssas ile Shehzad Lokman'ın cinayetlerinde aldıkları rol ve göçmenlere, mültecilere yönelik çok sayıda saldırının failleri olarak yargılanıyor.

Günlerdir Yunanistan'ın her yerinde mahkemeye çağrı yapan anti-faşistler, komünistler ve sendikalar, Altın Şafak Partisi için "Naziler Hapse" sloganıyla Yunanistan'ın her yerinde sabah erken saatlerde sokağa döküldü.

Alexanderas Caddesi'nde bulunan Mahkeme binasının önünde onbinlerce anti-faşist, komünist ve sendika, bugün verilecek olan karar için toplandı.

Yunanistan hükümeti mahkeme için 2000 çevik kuvvet ve yaklaşık 1500 sivil polis görevlendirip, havadan da polis helikopteri desteği almıştı. Adliyenin çevresi de polis otobüsleriyle kapatıldı.öğle saatlerinde, mahkeme binası etrafında sloganlarla bekleyen kitleye polis biber gazı ve gaz bombası ile saldırdı.

Duruşma salonunda faşistler tarafından katledilenlerin aileleri gergin anlar yaşarken, dışarıda da anti-faşistler çöp konteynerlarından barikatlar kurmaya başladı. Polis kitleyi dağıtmaya çalışıyor ama kitle kararlı bir şekilde barikatlara yükleniyorlar.

Duruşma sonunda Yunanistan'da bir ilk gerçekleşti ve Altın Şafak, terör örgütü olarak kabul edilerek tüm liderleri cezaevine gönderildi.

Kararın açıklanmasının ardından sokaklarda büyük coşku hakim oldu. Eylemciler, marşlar ve şarkılarla parlamento önüne geldiler. Burada, faşistlerin kurbanları için saygı duruşu yapıldı.