Geçtiğimiz yıl Şili'de hülümetin uygulamalarına karşı tüm halkları sokaklara döken eylemler başlamış, aylarca hız kesmeden sürmüştü. Eylemlerin yıl dönümünü Santiago'da halk sokaklarda eylemlerle karşıladı

2 Ekim Cuma günü sokaklara çıkan halka yine Carabineroların saldırıları eşlik etti. Ancak Şili polisi Carabineroların 16 yaşındaki bir genci Pío Nono Köprüsü'nden Mapocho Nehri'ne atması, öfkeyi bir anda ateşledi. Gence yardım etmek isteyenler de biber gazı ile püskürtüldü. Venezuela televizyon kanalı Telesur, olayın görüntülerini canlı olarak yayınladı.

Olay, carabineroların yeni bir “su fırlatma rampası” denedikleri esnada yaşandı. 16 yaşındaki A.Adolesan'a, itfaiyeciler ve ilkyardım görevlileri tarafından nehir yatağında ilk müdahale yapıldıktan sonra hayati riski nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Bu esnada polisin etrafta toplananlara tazyikli su ile saldırısı da devam etti.

Ve “Plaza de la Dignidad”a (Haysiyet Meydanı) dönüş başladı.halk polisin sistematikleşen şiddetini protesto etti, gencin ailesine destek oldu.

Gencin kaldırıldığı hastanenin etrafında başladı ilk eylemler ve yine kitleye polis saldırdı. Genci nehre atan polisin tutuklanması haberi de halkın öfkesini yatıştıramadı. Halk polis barikatını aşarak Plaza de la Dignidad'a girdi ve orayı terk etmiyor.

Şili'de eylemlerin sürdüğü son bir yılda Carabineroların saldırıları, tüm dünyanın dikkatini üzerine çekiyordu. Şili halkı polisin saldırılarını “küresel utancın merkezinde yer alıyor” tepkisiyle karşıladı ve bunu “1980'lerde, baskıcı Güney Afrika apartheid güçleri” ve “Filistin'deki İsrail işgal güçleri” ile aynı düzeyde olduğunu söylüyor.

Carabinerolar bu olayı “üzücü bir olay” diye nitelendirirken, Şili'nin gerici devlet başkanı Sebastian Piñera hiçbir açıklama yapmadı.