Nazisiz Basel

İsviçre'nin Basel Kantonu'nda 20 Kasım 2018'de neo-Nazilerin yapmak istediği mitingi İsviçreli, Kürdistanlı ve Türkiyeli devrimcilerin engellemesi üzerine gelişen olaylar sonrası Basel savcılığı soruşturma başlatmış, bunun sonucunda onlarca anti-faşist gözaltına alınmıştı.

Yaklaşık iki yıldır devam eden duruşmanın ilk kararı bugün açıklandı ve bir devrimci kadın 8 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Bu ceza bir taraftan devam eden diğer mahkemelere de örnek teşkil edebileceği gibi, diğer taraftan da İsviçre devletinin devrimci ve anti-faşistlere gözdağı vermeye çalıştığının bir göstergesi.

Bu gözdağına karşılık anti-faşistler de cezanın açıklandığı günün akşamı korsan bir eylem yaptı. Onlarca kişinin katıldığı eylem 20.00'da Claraplatz'da başladı. Mahkeme kararını protesto eden açıklamaların ve sloganların ardından kitle yaklaşık bir buçuk saat boyunca ana caddelerden yürüyerek Voltaplatz'a kadar yine sloganlar, ajitasyon konuşmaları ve havaya atılan havai fişekler ile yürüdü.

Eylem boyunca Almanca olarak sık sık "İsviçre Polisi Neo Nazilerle Beraber”, “Yaşasın Enternasyonal Dayanışma”, “Nazi'siz Basel”, “Faşizme Karşı Savaşalım” sloganları atıldı.

Eylemde “Nazi'siz Basel” pankartı ile beraber ailelerin açtığı “Çocuklarımıza Baskıya Son” pankartı en önde yer aldı.