Kolombiya'da eski gerillalara ve halk önderlerine yönelik katliamlar sürerken, polisin vahşeti ve katliamları da hız kesmiyor.

Kolombiya'daki Ulusal İnsan Hakları Günü olan 9 Eylül Çarşamba gecesi polisin sokakta birini vurması üzerine yüzlerce kişi sokaklara çıktı. Protesto eylemleri ertesi gün de devam etti.

43 yaşındaki Avukat Javier Ordoñez, sokakta içki içerken iki polisin müdahalesiyle karşılaştı; polisin yere yatırıp elektrik tabancasıyla uzun süre elektrik şoku vermesi üzerine hayatını kaybetti. Olaya tanık olanlar çektikleri videoyu sosyal medyaya yükledi. Haber yayılınca öfkeli halk bir anda sokaklara çıktı. Bu esnada Ordonez'e yapılan otopsi de aldığı darbeler sonucu hayatını kaybettiğini doğruladı. Ordonez yaralı halde önce bir CAI (Acil Dikkat Komutları)'ye götürüldü, burada da şiddet görmeye devam etti. Ardından hastaneye kaldırılan Avukat Ordonez, birkaç dakika içinde hayatını kaybetti.

Bir anda Bogota sokaklarını kuşatan halk çöp konteynerlerini yaktı, polis karakollarını taşladı. Bazı CAI noktaları ateşe verildi. Eylemler ülkenin ikinci büyük şehri olan Medellin gibi diğer şehirlere de sıçradı.

Eylemler 24. saatine girdiğinde, yaklaşık 7 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi de yaralandı. Bosa, Kennedy, Teusaquillo, Suba ve Engativa'da da araba, çöp konteyneri ve polis merkezlerinde yangın çıktı.

Kolombiya'da kimliği belirsiz silahlı gruplar tarafından gerçekleştirilen katliamlar da sürmeye devam ediyor. Kolombiya Barış ve Uzlaşma Vakfı, son 72 saatte Bolivar, Antioquia ve Cesar'daki üç yeni katliamda 15 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

5 Eylül Cumartesi gecesi Bolivar'ın Villa Maria semtinde meydana gelen silahlı çatışmada dört genç öldürüldü. Bundan birkaç saat önce de silahlı bir grup Simiti Belediyesi'nde üç kişiyi öldürmüştü. Cesetleri, ertesi gün Kolombiya Ordusu tarafından bulundu. Barış ve Uzlaşma Vakfı, Zaragoza Belediyesi'nde de en az beş kişinin ateşli silahla öldürüldüğü Antioquia'da yeni bir katliamı da doğruladı. Cesar Departmanındaki Aguachica belediyesinde üç kişi öldürüldü. Aynı gün, biri hamile bir kadın, Venezuelalı 3 kişi evlerine giren motosikletli silahlı adamlarca öldürüldü.

Kalkınma ve Barış Çalışmaları Enstitüsü'ne (Indepaz) göre, Kolombiya bu yıl şu ana kadar 57 katliam gerçekleştirdi.