MST, Brezilya’da topraksız köylülerin, devlet arazilerine ve terk edilmiş topraklara, arazilere yerleşerek kurdukları toplulukların oluşturdukları yaşamın adı... 20 seneyi aşkın süredir topraksız aileler örgütlenerek kendilerine yeni bir yaşam örüyorlar.

Ve bu hafta, Brezilya’da Minas Gerais eyaletinde 450 topraksız aile, yaşadıkları Quilombo Campo Grande kampını yıkmak isteyen güvenlik güçlerine karşı yaklaşık 35 saat boyunca çatıştı.

Hükümetin verdiği “tahliye” emrini yerine getirmek için uğraşan askeri polis, kampı ateşe vermekte buldu çözümü.

Polis, 13 Ağustos Perşembe sabahı Eduardo Galeano Halk Okulu’nu da traktörle yıkmış, üç ailenin yaşadığı yatakhaneleri de tahliye etmişti.

Son 23 yıldır topraksız ailelerin evi olan Quilombo Grande kampı, 1996 yılında faaliyetlerini durduran başarısız şeker plantasyonu Ariadnópolis'in arazisine kurulmuştu.

Minas Gerais'teki MST liderlerinden biri olan Tuíra Tule, polisin saldırganlığı ve devletin politikalarını protesto etmiş ve “Minas Gerais'in, Brezilya'dan ve tüm dünyadan toplumun desteğine ihtiyacı var. Sağlam duruyoruz ve ayrılmayacağız” demişti. Minas Gerais, salgın koşullarında 200 civarı polis, onlarca çevik kuvvet aracı ve helikopterle ablukaya alınmış durumdaydı.

Ve aileler, 60 saatlik bir mücadelenin ardından zor kullanarak tahliye edildi. Kampın tahliyesi, mısır ve kahve başta olmak üzere üretilen düzinelerce ürün hasadının yok olmasına neden olacak.

Minas Gerais'deki askeri polis, Quilombo Campo Grande kampında yaşayan aileleri zorla tahliye etti. Kampı terketmek istemeyen ailelere karşı polis göz yaşartıcı bomba ve ses bombası ile saldırarak 450 aileyi dışarı attı.

MST ve Quilombo Campo Grande'nin aileleri, Brezilya halkı için sağlıklı gıda üretme ve toprak haklarını savunma mücadelelerine devam edeceklerine söz verdiler.