Pek çok ülkede sağlık çalışanları, yaşanan pandemiyle mücadelede en ön safta yer alırken, yapılan eylemlerde de başı çekiyorlar. Salgının yayılması ile birlikte en büyük riski de sağlık emekçileri taşıyor.

Hindistan’da 7-8 Ağustos’ta greve çıkan sağlık çalışanları daha yüksek ve zamanında ücret, garantili bir asgari ücret ve emekli maaşı talep etti.

Hindistan, 10 Ağustos itibarıyla 2,26 milyon kişi ile dünyada en yüksek vaka sayısına sahip 3. ülke durumunda. Hükümetin önlem almada yetersiz kalması ve salgını kontrol altına alamaması karşısında öfkeli olan sağlık çalışanlarının başını çektiği 3,5 milyon işçi 48 saatlik greve gitti.

Hindistan'da en az 100 sağlık çalışanı COVID'den öldü; yüzlercesi her gün hastalanıyor. Devletin yeterli kişisel koruyucu ekipman sağlamadığındna şikayetçi olan sağlık emekçileri ölen işçilerin ailelerine devlet güvenceli sigorta ödemeleri yapılmasını talep etti.

Tamamı kadınlardan oluşan Akredite Sosyal Sağlık Aktivistleri üyesi 600.000 sağlık işçisi öncülük etti greve. Bu işçiler, tıbbi tesislere erişimin çok az olduğu veya hiç olmadığı düşük gelirli, kırsal alanlara anne bakımı ve aşılar gibi temel sağlık hizmetlerini götüren işçiler. Ve bu sağlık emekçileri, asgari ücret yasası kapsamında bile değiller.