Bolivya’da 3 Ağustos’tan bu yana, seçimlerin yapılması için eylemler sürüyor.

Yüzbinlerce Bolivyalı, demokrasinin yeniden kurulması, özgür ve adil seçimler ve Áñez’in istifasını talep etmek için Bolivya’nın dokuz bölümünün tamamında yolları kapattı. Ülke genelinde 140'tan fazla otoyol, yol ve cadde protestocular tarafından trafiğe kapatılmış durumda. Ve bu ulusal greve katılan örgüt ve sendikaların sayısı her geçen gün artıyor.

Son günlerde başkent La Paz'da ve El Alto'da karşı-devrimci hükümete karşı çok sayıda kitlesel eylem düzenlendi. 13 Ağustos günü de şehrin farklı yerlerinden protestocular başkanlık sarayına yürüdüler.

Kasım 2019'da Morales'e yönelik sivil-askeri darbenin ardından iktidarı gasp eden Áñez hükümeti, koronavirüs salgını bahanesiyle Mart ayından bu yana seçimleri üç kez ertelemişti. Hükümet bu süreçte protestocuları keskin nişancılar konumlandırarak yahut gözaltı-tutuklamalarla tehdit etmeyi sürdürdü.

Ve 12 Ağustos'ta Bolivya'daki toplumsal hareketler ve sendikalar, resmi bir açıklama yaparak 11 Ekim'de seçim yapılmasını önerdi. Kabul edildiği anda eylemleri sona erdirmeye, yolları açmaya hazır olduklarını duyurdu. Kabul edilmesi için 24 saat tanıdılar.

Aynı gün, Bolivya Senatosu da ülke genel seçimlerinin en geç 18 Ekim'e kadar yapılması çağrısında bulunan bir yasayı onayladı. Yasa onay için Temsilciler Meclisine gidecek, onaylandıktan sonra, Jeanine Áñez'in onayına sıra gelecek.

Bolivya sosyal hareketi liderleri, darbe rejimi liderlerinin protestoculara yönelik şiddet eylemlerini açıkça teşvik ettiğini ve protestocuların insan haklarının ihlaline katılmasını kınadılar. Savunma bakanı Fernando Lopez, demokrasi yanlısı protestoculara saldıran silahlı paramiliter grup Unión Juvenil Cruceñista'ya (UJC) desteğini dile getirdi. Bu arada sağlık bakanı René Sahonero, doktorları protestoculara tıbbi müdahaleyi reddetmeye çağırdı. Bolivya vatandaşları, Sahonero’nun çağrısını bir insan hakkı ve evrensel sağlık ihlali olarak kınadı.