Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta liman yakınında yangın ve patlamalar meydana geldi. Şehrin önemli bir bölümü enkaza dönüşürken, limandaki tekneler dahi yok oldu. Lübnan Sağlık Bakanı patlamada, 50 kişinin öldüğünü, 2 bin 500 kişinin yaralandığını açıkladı.

Liman bölgesinde önce bir süre küçük küçük patlamalar oldu, itfaiye ve liman güvenliği olay yerine geldiğinde de büyük patlama gerçekleşti.

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Aoun, Savunma Yüksek Komitesini acil toplantıya çağırdı. Başbakan Hasan Diyab da ‘Ulusal Yas' ilan edildiğini duyurdu.

Lübnan Sağlık Bakanı, patlamanın kimyasal kalıntılarının sonuçlarının ölümcül sonuçlara yol açabileceği gerekçesi ile 2 milyon 200 bin nüfuslu Beyrut şehri sakinlerine şehri terkedebilenlerin terketmesi gerektiğini söyledi. Lübnan Başbakanı da OHAL ilan etti.

Gümrük Müdürü açıklama yaparak "Tonlarca nitrat maddesi patladı" derken, İçişleri Bakanı "İlk veriler, patlamaya birkaç yıl önce el konulan ağır maddelerin neden olduğunu gösteriyor" dedi.

Patlamada Rus Büyükelçiliği hasar gördü ve bir görevli yaralandı. An-Nahar Gazetesi çalışanlarının çoğu da yaralandı. Patlama nedeniyle hükümet binası ve Muhammed el-Emin Camisi'nde de büyük hasar oluştu. Eski başbakan Hariri’nin evi ve çevre binaları da büyük hasar gördü. Kazakistan'ın Beyrut Büyükelçisi de yaralandı, büyükelçilik binasında hasar oluştu.

Beyrut Valisi Mervan Abbud, olay yerinde incelemeler yaptı ve Beyrut'un felaket bölgesi haline geldiğini ve hasarın yüksek olduğunu söyledi. Abbud, limandaki patlamayı Hiroşima ve Nagazaki'ye benzetti. Kameralara yansıyan patlama anı ve sonrasında şehirde oluşan hasar da bu benzetmeyi getiriyor akıllara...

Uluslararası basına açıklama yapan İsrail hükümeti ise patlamalarla bir ilgilerinin olmadığını söyledi. Hizbullah'a yakın kaynaklar da yerel medyaya açıklama yaparak, patlamanın “kendilerine ait silah depolarında meydana geldiği ve saldırının İsrail tarafından gerçekleştirildiği” iddialarını yalanladı.