< Aşı Var Hasta Yok!

ABD’de bir günde 77 binden fazla koronavirüs vakası bildirildi; İngiltere'de koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 45 bin 233'e yükseldi; Brezilya’da bir günde 1163 kişi yaşamını yitirdi; Hindistan’da vaka sayısı 1 milyon 38 bin 716'ya çıktı; Fransa’da 20 Temmuz’dan itibaren kapalı alanlarda maske takmak zorunlu hale geliyor; İran'da koronavirüs gerekçesiyle konferans, seminer ve her türlü toplantının yapılması yasaklandı.Türkiye’de vaka sayısı günlük 1000’in altına inmiyor.

Haberler uzayıp gidiyor. Tüm bu karamsar haberlerin ötesinde Sosyalist Kore’den aşı haberi geldi. Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısını geliştirdiğini ve klinik testlere başladığını duyurdu.

Vücudun bağışıklık tepkisini tetiklemeye yönelik aşı, tek kullanımlık. Geçtiğimiz hafta başlayan testler hayvanlarda etkinliğini ve güvenliğini gösterdi. Ancak aşı, insanlar üzerinde test edilemedi. Çünkü ülkede tek bir koronavirüs hastası bulunmuyor.

Koronavirüs pandemiye dönüştüğünde sınırlarını kapatan ve tüm halkını sağlık testlerinden geçiren KDHC’de tek bir virüs vakasına dahi rastlanmadı.