Gwangju'da 18 Mayıs'ta, Dünya Anti Emperyalist Platformu ve Amerikan Karşıtı Mücadele Karargâhı, “Gwangju Halk Mücadelesinin Ruhunu Devralın! Yoon Seok-Yeol'u Devirin! ABD Güçleri Geri Çekilsin” şiarıyla gerçekleşen Küresel Anti Emperyalist Mücadele, Gwangju'daki eski Jeonnam İl Müdürlüğü önünde gerçekleştirildi.

Yürüyüş, yaklaşık 600 işçi, genç öğrenci ve kadının, Yoon Seok-Yeol'un devrilmesi ve ABD ordusunun geri çekilmesine dair sloganları ile başladı ve yürüyüş boyunca Gwangju halkının direnişinin ruhunu miras alma sözleri verildi. Gwangju Halk Ayaklanmasının 44. yıldönümü anması kültürel gösteriler, mitingler ve yürüyüşlerle devam etti.

Yürüyüş öncesi yapılan anmada katılımcılar, anti emperyalist mücadeleye hayatlarını adayan devrimciler anısına saygı duruşunda bulunup “Göç Yürüyüşü”nü söylediler.

İlk olarak kültürel bir gösteri düzenlendi. Halk şarkıcısı Choi Do-Eun sahneye çıktı. Choi Do-Eun ilk olarak “Devrimin Mücadele Ruhu” şarkısını seslendirdi ve ardından dünyayı eşit ve barışçıl bir dünya haline getirme arzusunu dile getirdi.

Daha sonra Hope Bird (Umut Kuşu) sahneye çıktı. Hope Bird, “2 Mayıs Şarkısı, “3 Mayıs Şarkısı”, “Geriye Baktığımda Bile” ve “Dinle, Yankee” şarkılarını seslendirdi. Özellikle “Geriye Baktığımda Bile” müziği eşliğinde gerçekleştirilen “Bayrak Dansı” büyük ilgi topladı.

Bu gösterinin ardından yapılan konuşmalarda sık sık "Gwangju Halk Direnişinin Ruhunu Miras Alalım ve ABD Ordusunu Dağıtalım!" ve "Filistin'i Kurtaralım!" vurgusu hakimdi.

Açıklamalar Sırbistan'ın Yeni Yugoslav Komünist Partisi Merkez Komite üyesi Milos Karavezic, Lübnan Komünist Partisi'nden Adham Sayed ve Halkın Demokratik Partisi danışmanı Ahn Hak-Seop tarafından yapıldı.

Kendisini emperyalist NATO işgalinin kurbanı bir ülkeden biri olarak tanıtan Sırbistanlı Milos Karavezic, bundan 25 yıl önce bugün, Kore Yarımadası gibi Sırbistan'ın Kosova ve Metohija bölgelerinin de NATO tarafından işgal edildiğini söyledi.

25 yıl önce NATO bombardımanlarında binlerce vatandaşın hayatını kaybettiğini, 2014'ten 2022'ye kadar da on binlerce insanın Ukraynalı faşistler tarafından öldürüldüğünü veya yaralandığını, emperyalistlerin en büyük kurbanlarının ise Filistin halkı olduğunu söyledi.

İşçi sınıfının, özellikle de gençliğin temel görevinin emperyalist kampın hegemonyasını yıkmak olduğunu belirterek, sözlerini “Yaşasın Anti Emperyalist Mücadele! Yaşasın Dünya Anti Emperyalist Platform! Birleşmiş Bir Halk Asla Yenilmez!” diyerek bitirdi.

Adam Sayed, İsrail'in Ortadoğu'da ABD'nin askeri üssü olduğunu ve soykırımın 7 Ekim'de değil, yüz yıl önce başladığını söyledi ve “bugün Filistin'in yanında yer almak, ilerleme ve kurtuluş için mücadele eden tüm halkların yanında yer almak anlamına gelir” dedi. ABD emperyalist rejiminin devrilmesi, yalnızca Arap ülkeleri için değil, Kore halkı için de yok olma tehlikesini ortadan kaldıracak diyerek bunun barış ve istikrarın önünü açacağını ilan etti.

Ahn Hak-seop ise 1980'de Gwangju halkı, Chun Doo-hwan ve Roh Tae-woo'dan oluşan yeni askeri güçlerin darbesine karşı çıktı ve sonuna kadar silahlarla savaştığını belirterek, “Gwangju bir devrim şehridir” dedi.

Daha sonra ABD'nin bölünmenin ana suçlusu ve Kore halkının düşmanı olduğunu ve savaşın ne zaman çıkacağını bilmediğimizi, yabancı güçleri defetmeleri gerektiğini ve Yoon Seok-jeong rejimini devirmeleri gerektiğini vurguladı. Aynı zamanda, “Ortak küresel anti emperyalist mücadeleyi güçlü bir şekilde yürütelim” diyerek çağrı yaptı.

Halkın Demokrat Partisi'nin savaş karşıtı özel komitesi başkanı Cha Eun-jung, eş zamanlı küresel anti emperyalist mücadeleye ilişkin "Üçüncü Dünya Savaşı'nın Alevleri Doğu Asya'ya Yayılıyor" başlıklı açıklamasını okudu.

Yürüyüş, ön planda devasa bir pankartla başlarken, katılımcılar "Kahrolsun Yoon Seok-yeol!" dediler. “ABD Birlikleri Geri Çekilsin!”, “ABD Emperyalist Savaş Saldırısını Durdurun!”, “ÖZGÜR FİLİSTİN”, “Gwangju Halkının Direnişinin Ruhunu Miras Alın! Yoon Seok-yeol'u Devirin!”, "ABD Ordusunu Geri Çekin!", "Kahrolsun Japon Yanlısı Hain Ve Amerika Yanlısı Saldırgan Yoon Seok-Yeol!", "Kahrolsun Doğu Asya'daki Nükleer Savaşın Provokatörü Yoon Seok-Yeol!" sloganlarıyla yürüdüler.

“Gwangju Halk Ayaklanması Ruhunu Takip Ederek Yoon Seok-Yeol'u Devirelim!”, “Gwangju Halk Ayaklanması Ruhunu Takip Ederek ABD Emperyalist Saldırgan Güçlerine Son Verelim!”, “Halk Demokrasisi Dünyasını Aşağıdakilere Göre Geliştirelim: Gwangju Halk Ayaklanmasının Ruhu!”, “Filistin'i Kurtarın! Filistin’e Zafer!”, “Özgür, Özgür, Filistin!” ve “Nehirden Denize, Filistin Özgür Olacak!” sloganları Geumnam-Ro bölgesinde yankılandı.

Yürüyüş sırasında “Bugün burada duran gençlerimiz ve öğrencilerimiz, askeri faşist rejimi takip eden Yoon Seok-yeol'un faşist diktatörlüğüne karşı duran bugünün Park Jong-cheol'u, bugünün Lee Han-yeol'udur” denilirken, “Yoon Seok-yeol karşıtı protestonun ön saflarında savaşalım” çağrısı sık sık tekrarlandı. “ABD'nin kurduğu ve ABD tarafından kontrol edilen Amerikan yanlısı gücü bu topraklardan kovmak ve kendi çabalarımızla halk iktidarını kurmak için, özgürleşmiş Gwangju için mücadelemiz devam edecektir” diye vurgulandı.

İngiltere’den CPGB-ML Başkan Yardımcısı Joti Brar kapanış konuşmasında şunları söyledi: "Dünyanın dört bir yanındaki insanlar yalnızca birlikte direnmeye başlamakla kalmadı, aynı zamanda Siyonist savaş makinesinin gidişatını durdurmak için kolektif güçlerini kullanmaya da başladılar ve işçiler emperyalist güçlerin suçlarına karşılık vererek , emperyalistleri engelleyecek gücümüzün olduğunu gösterdi. Üstelik bizim emeğimiz olmasa Siyonistlere ne silah, ne de malzeme ulaştırılamazdı" diyerek, İsrail'in katliamına karşı kitlesel bir hareket başlatmak için tüm işçilerin öğrencilere katılması gerektiğini ekledi.

Son olarak, “Yöneticilere bir rapor! Suçlarınızı durduracağız ve soykırım savaşı yenilgiyle sonuçlanacak! Bugün binlercemiz, milyonlarcamız Filistin halkıyız!” diye haykırdı. Katılımcıların hep birlikte Enternasyonal Marşını söylemesinin ardından, Gwangju halkının direniş ruhunun bu topraklarda hâlâ aktığını gösteren ve ABD'yi topraklarından göndermek istediklerini çok net ortaya koyan anma ve yürüyüş büyük bir coşku ile tamamlandı.