Makale Dizini

Ukrayna Komünist Partisi Merkez Komitesi Birinci Sekreteri P.N. Symonenko'nun 25 Ocak 2022'de Tek Gündemle Toplanan Tüm Ukrayna Partisi Toplantısındaki Raporu

Sevgili yoldaşlar, arkadaşlar, kavga dostlarımız!

Genel Parti toplantımıza başlarken, her şeyden önce, Merkez Komitesi’nin liderliğinden ve şahsen kendimden, size, ailelerinize, akrabalarınıza ve dostlarınıza yeni yılda barış, iyilik, mutluluk, sağlık ve refah dolu en içten dileklerimi kabul edin. Bir dizi olayla ivme kazanan yeni yıl, bildiğiniz gibi, Sovyetler Birliği'nin yüzüncü yıl dönümü olarak kutlanıyor.

Aralık 1922'de, Büyük Ekim Sosyalist Devrimi'ni zafere ulaştıran ve iç savaşın sert yıllarında Sovyetlerin iktidarını savunan işçilerin iradesiyle, V.İ.Lenin önderliğinde Bolşevikler, dünyanın ilk çok uluslu işçi ve köylü devleti olan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'ni kurdu. Bolşevik-Leninistlerin Ekim sonrası beş yılda, kendi gerçeklerine dayanarak, eski Rus İmparatorluğu’nun yerine Bolşevik Parti önderliğinde Sovyet sosyalist iktidarını birçok zorluktan geçerek kurmayı başardıklarını belirtmek gerekir.

Büyük Ekim Sosyalist Devrimi, Lenin'in ulusal politikasının pratikte uygulanmasının temelini attı. Ortak sorunları olan, onları çözmenin yolunun bir birlik devletinde gönüllü olarak birleşmek olduğunu anlayan eski Rus İmparatorluğu topraklarında egemen cumhuriyetler kurmak için fırsatlar yarattı.

Bu birleştirici özlemlerin uygulanmasının siyasi çekirdeği, bütünleştiricileri, tek bir Rus Komünist Partisi’nde birleşmiş tüm Sovyet Cumhuriyetleri’nin Bolşevik-Leninistleriydi.

Bugün, zayıf, çeşitli ulusal cumhuriyetleri federal bir devlette birleştiren önderlerimizin bilgeliğini ve ileri görüşlülüğünü her zamankinden daha net görebiliyoruz. Bu sayede, Anavatanımız Birinci Dünya Savaşı'nın yıkıcı sonuçlarını hızla atlatmış, yüksek düzeyde ekonomi, bilim, kültür, halk eğitimi, sağlık ve sosyal bir sisteme sahip büyük, müreffeh, sanayileşmiş bir ülke haline gelmiştir. SSCB'nin kurulması, emek kaynaklarının yoğunlaşmasına ve rasyonel kullanımına, ulusal ekonominin optimal uzmanlaşmasına, yoğun ve kapsamlı gelişimine, kronik sosyal hastalıkların üstesinden gelinmesine, adaletin olduğu bir sivil toplum oluşumunun önünü açmıştır.

Bugünden geçmişe bakıldığında, birçok kişinin Bolşeviklerin gerçek programlarının ölçeğini ve Bolşeviklerin özverisini hayal etmesi imkansız. Ve 20’li-30'lu yıllar arasında gerçekleşen savaşlar sırasında Sovyet halkının tek bir birlik devletinde ne kadar çarpıcı olumlu dönüşümler gerçekleştirdiğine hayran kalacak ve şaşıracak bir şeyimiz var! Bu tarihsel birikimimize karşı, “bağımsız” Ukrayna'da (1920-1940) arası üretken 20 yılı ve (1991-2021) arası yakın tarihimizin yıkıcı son 30 yılı karşılaştırmaları çok anlamlı ve öğreticidir.

Ukrayna Komünist Partisi'nin, sosyalist ekonomik sistemin ve Sovyet devlet sisteminin yıkılması, Ukrayna halkının sosyalizm kültürüne ve anlayışına yakın halklarla entegrasyon bağlarının kopması, kapitalizmin restorasyonu, çeşitli sahte reformların bir algoritmasının benimsenmesi konusundaki kararın dışarıdan dayatılarak, iç piyasada ve yurt dışında gelecek vaat eden endüstrileri destekleyecek korumacı politikaların yokluğu, dış kontrole tam bağımlılık, “Tatlı egemenlik ve bağımsızlık vaatlerine” son verdi.

Ne de olsa, ekonomik ve toplumsal alanlarda Sovyet gerçekliğinin yarattığı düzeye bugün hala ulaşılamadı!

Size sadece bazı genellemeler yapan ve önemli istatistiki verileri hatırlatmama izin verin. Büyük Ekim Devrimi ve güçlü Sovyetler Birliği'nin zaferi sayesinde, Ukrayna ulusal tanınırlık ve egemen bir devlet olma imkanına kavuştu, 1920'lerde ve 1930'larda etkileyici gelişme oranlarına ulaştı. 1940 yılına kadar endüstriyel üretiminin hacmi, ağır sanayi dahil olmak üzere 1913 seviyesini 7,3 kat aştı, elektrik üretimi 23 kat arttı!

DneproGES ve Zaporizhstal, Harkov Traktör ve Krivoy Rog Metalurji Tesisleri, diğer güçlü işletmeler, araştırma ve üretim merkezleri, ulaşım yolları, günümüzde insanlara hizmet eden sosyal ve kültürel tesisler inşa edildi.

SSCB'nin oluşumunun temel amacı, Sovyet halkının yeni bir tarihi özgür insan topluluğu olarak oluşmasıydı. Ortak bir bölgeye (gezegenin 1/6'sı), ortak bir ekonomiye, tek bir sosyalist içeriğe ve çeşitli ulusal kültürlere, tüm ulusların proletaryasını ve emekçi sınıflarını tek bir federal devlet ve ortak bir hedef altında birleştiren sosyalizmin inşası bu temeller üzerinde gerçekleşmiştir.

Bütün bunlar, SBKP Sovyet toplumunun sağlamlaştırıcı, öncü gücü olarak hareket ettiğinden dolayı mümkün olabildi; sendikalar, Komsomol ve diğer kitle birlikleri tarafından çeşitli yaratıcı işlevler yerine getirildi; Rus dili, etnik gruplar arası bir iletişim aracı olarak hizmet etti. Sovyet halkı doğal olarak gelecekteki daha geniş uluslararası insan topluluklarının prototipi haline geldi, çünkü yaratma politikası ve iradesi cumhuriyet veya ulusundan bağımsız olarak her insanı ilgilendirdi.

SSCB'de yetişen nesillerin siyasi birliği, ekonomik gücü ve manevi akrabalığı, Büyük Vatanseverlik Savaşı'nda tam olarak tezahür etti. Hitler'in yönetimi altında birleşen Alman faşistleri, Sovyetler Birliği'ni “üstün ırkları” için bir yaşam alanından başka bir şey olarak görmediler. 1942 sonbaharında Sovyet Ukrayna'yı tamamen işgal ettiler ve parçaladılar. Cumhuriyet topraklarında 230 toplama kampı ve getto oluşturuldu. İşgal döneminde, Naziler ve onların Bandera köleleri 3,8 milyondan fazla sivili ve yaklaşık 1,5 milyon Sovyet savaş esirini öldürdü. 2,4 milyon kişi ise Almanya'da zorla çalıştırılmak üzere esir alındı. Ukrayna'da yaşayan her 6 insandan biri öldürüldü. Naziler cumhuriyetin 28.000 köyünü yaktı. Yaklaşık 10 milyon insan evini kaybetti, 16.000 işletme harabeye döndü.