Küba Halk Sağlığı Bakanlığı Brezilya için Daha Fazla Doktor programının bir parçası olarak son beş yıldır Brezilya'da çalışan Kübalı tıbbi gönüllüleri hangi şartlar altında geri çektiklerini izah eden bir açıklama yaptı.

Küba Halk Sağlığı Bakanlığının açıklaması şöyle:

Küba Cumhuriyeti Halk Sağlık Bakanlığı, 2013 Ağustos'unda başladığından beri Brezilya için Daha Fazla Doktor Programına 55 yıldır Küba'nın tıbbi yardımlaşmasına rehberlik eden dayanışma ve insani ilkelere bağlı bir şekilde katılmaktadır. O dönemde Brezilya Federal Cumhuriyeti'nin başkanı olan Dilma Roussef tarafından başlatılan bu inisiyatif, biri Brezilya halkının çoğunluğuna tıbbi yardımı garanti etmek, diğeri Dünya Sağlık Örgütü tarafından geliştirilen evrensel sağlık koruması ilkelerini takip etmek şeklinde çifte bir amaç taşıdı.

Program, ülkenin yoksulları ve uzak bölgeleri üzerinde çalışmaya gidecek Brezilyalı ve yabancı doktorları içerecek şekilde planlanmıştı.

Küba'nın bu programa katılımı, Brezilyalı ve diğer milletlerden doktorların bıraktıkları boşlukları doldurması tasarlandığı için, özel olarak Pan-Amerikan Sağlık Örgütü üzerinden düzenlenmişti.

Bu beş yıllık çalışma esnasında 20 bin Kübalı gönüllü işçi, 3 bin 600'den fazla beldede 113 milyon 359 bin hastaya baktı. Programda yer alan tüm doktorların sayısı %80'e ulaştığında 60 milyon Brezilyalıya sağlık koruması sağlamayı başardılar. 700'den fazla belde, o güne kadar ilk defa bir doktor görebilmişlerdi.

Kübalı doktorların aşırı yoksul bölgelerdeki -Rio de Janerio, Sao Paulo, Salvador de Bahia varoşlarında ve özellikle Amazonlardaki 34 Özel Yerli Bölgesinde- çalışmaları, bu ülkenin federal, devlet ve belde yönetimleri ve Brezilya Sağlık Bakanlığı'nın ricasıyla Minas Gerais Federal Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, nüfusunun %95'inin onay verdiği oldukça bilindik bir şey.

27 Eylül 2016'da Halk Sağlığı Bakanlığı, anlaşmanın bitimine yakın günlerde ve başkan Dilma Rousseff'e karşı yasal ve hukuki darbe ile birleşen olayların arasında yerel otoriteler tarafından sürdürüleceğinin garantisi verilen “Daha Fazla Doktor Programı” uygulaması için Küba'nın Pan Amerika Sağlık Örgütü ile yapılan anlaşmayı sürdürmekten onur duyacağını ilan etti. Ve bu güne kadar buna saygı duyuldu.

Brezilyanın yeni seçilmiş, bizim doktorlarımızın varlığına karşı direkt kibirli ve tehdit edici yorumlar yapan başkanı Jair Bolsonaro, bizim doktorlarımızın vasıflarını sorguladı; onların belirlediği başlıklar geçerli olduğu sürece programdaki devamlılıklarını şart koştu ve kontratların sadece bireysel olarak imzalanacağını belirledi. Pan-Amerikan Sağlık Örgütü'nü ve bu örgütün Küba ile varmış olduğu anlaşmayı bütünüyle yok sayarak, “Daha Fazla Doktor Programı”nın koşullarını ve şartlarını değiştireceğini söyledi ve bunu birçok kez yineledi.

İlan edilen değişiklikler, kabul edilemez koşullar ileri sürüyor ve 2016 yılında Pan-Amerikan Sağlık Örgütü ve Brezilya Sağlık Bakanlığı arasındaki Yardımlaşma ve Pan-Amerikan Sağlık Örgütü ile Küba Halk Sağlığı Bakanlığı arasındaki Yardımlaşma Anlaşması maddelerinin yeniden müzakere edilmesi ile onaylanmış Programın başından beri önceden hemfikir olunmuş garantilerin sağlanmasını imkansız kılıyor. Bu kabul edilemez şartlar, Kübalı uzmanların Program'da yer almayı sürdürmelerini olanaksız hale getiriyor.

Sonuç olarak bu talihsiz gerçeğin ışığında Küba Halk Sağlığı Bakanlığı, Daha Fazla Doktor Programı'na katılımını sürdürmeme kararı verdi ve Pan-Amerikan Sağlık Örgütü'nü ve bu inisiyatifi kuran ve savunan Brezilyalı siyasi liderleri bilgilendirdi.

Ailelerinin desteğiyle hali hazırda 67 ülkeye hizmet götüren Küba yardımlaşma çalışanlarının onurunu, uzmanlığını, fedakarlığını tartışma konusu yapacak bir karar kabul edilemez. Son 55 yıl boyunca 164 millette bir kaç olayda bu onurlu görevi birden fazla yerine getirmiş 400 bin sağlık çalışanının katılımıyla toplam 600 bin enternasyonalist görev başarıldı. Onların Afrika’daki Ebola virüsüne, Latin Amerika'daki ve Karayipler’deki körlüğe ve Haiti'deki koleraya karşı mücadeledeki becerileri, aynı şekilde Felaket Durumlarında ve diğer ülkelerin arasında Pakistan, Endonezya, Meksika, Ekvador, Peru, Şili ve Venezula'daki Büyük Salgınlarda Uzmanlaşmış "Henry Reeve" Uluslararası Doktorlar Grubundan 26 gönüllünün katılımı, övgüye değerdir.

Başarılan görevlerin ezici çoğunluğunda tüm masraflar, Küba hükümeti tarafından karşılanmıştır.

Aynı şekilde, 138 ülkeden 35 bin 613 sağlık uzmanı dayanışma ve enternasyonal davetin bir göstergesi olarak kesinlikle hiçbir ücret alınmadan Küba'da eğitilmiştir.

Tüm Küba işbirliği çalışanları diğer Ulusal Sağlık Sistemi çalışanları gibi bütün işçilikten kaynaklı sosyal haklarıyla birlikte Küba’daki tüm ücretlerini ve mevkilerini korudular.

Brezilya için Daha fazla Doktor Programı deneyimi ve Küba'nın ona katılımı, kendi bölgemizde onun amaçlarının başarılışını ilerletmek için Pan-Amerikan Sağlık Örgütü'nün himayesi altında bir Güney-Güney Yardımlaşma Programı oluşturmanın gerçekten mümkün olduğunu gösterdi. Birleşmiş Milletler Gelişme Programı ve Dünya Sağlık Örgütü, bunu üçlü yardımlaşmanın ve 2030 Gündeminin ve onun Sürdürülebilir Gelişme Amaçlarının uygulanmasının iyi pratik örneklerinden biri olarak tanımladı.

Bizim Amerikamızdan ve dünyanın her tarafından insanlar biliyorlar ki, onlar her zaman bizim uzmanlarımızın dayanışmasına ve insani yaklaşımına güvenebilirler.

Daha Fazla Doktor Programı'nı bir sosyal başarıya dönüştüren ve en başından beri Kübalı doktorlara güvenen, onların ustalığını fark eden ve saygı, duyarlılık ve uzmanlıklarını takdir eden ve onlara yardım eden Brezilya halkı, bizim doktorlarımızın bu ülkedeki kardeşçe katkılarını sunmalarını sürdürememelerinden kimlerin sorumlu tutulması gerektiğini anlayacaklardır.

Havana, 14 Kasım 2018