Köz Gazetesi, 9-10 Kasım tarihleri arasında “Ekim Devrimi Panelleri – 2024”ü düzenledi.
İstanbul Taksim’de HDK’de düzenlenen panelin ilk oturumu, “Ortadoğu’da Paylaşım Kavgası” başlığı ile gerçekleştirildi. Panele konuşmacı olarak DEM Parti’den Cengiz Çiçek, Sol Parti’den Alper Taş ve Köz Gazetesi’nden Ömer Yıldız katıldı.
İlk oturum açılış konuşması ve Enternasyonal’in okunması ile başladı. İlk konuşmacı olarak Köz’den Ömer Yıldız söz aldı ve ortadoğuda kavga büyürken Türkiye’deki devrimcilerin bakması gereken yerin dört gerici devlet tarafından işgal edilmiş Kürdistan olduğunu belirtti.
Türkiye’de bir devrimci parti kurmak amacıyla hareket ettiğinin de altını çizen Köz, bu süreçte kendisini emekten ve ezilenlerden yana gören kesimlerle hükümete karşı eylem birliklerini örmeyi hedeflediğini, paneli de bu amaçla örgütlediklerini aktardı.
Ardından Sol Parti adına Alper Taş söz aldı. Krizden çıkışın yolunun emperyalist-kapitalist sistemden çıkış olduğunu söyleyen Taş, bugünün en acil görevinin siyasal islamcı-faşist bu iktidarın gönderilmesi olduğunu vurguladı.
DEM Parti adına söz alan Cengiz Çiçek ise Türkiye’de, Filistin’de, Kürdistan’da gerçekleşen olayları kavramak için sistematik bir okuma yapmak gerektiğini, ABD-Çin ilişkilerine bakmak gerektiğini belirtti.
İlk tur sunumlarının ardından soru ve görüş bölümüne geçildi. Katılımcılardan gelen soru ve görüşleri takiben ikinci tur sunumlarıyla etkinlik devam etti.
2. oturumda Cengiz Çiçek, üçüncü yolun bir tarafsızlık değil bir müdahale, devrimci çıkış anlamına geldiğini belirterek Rojava Devrimini örnek verdi. Çiçek, AKP-MHP’nin uzattığı elin hem güç hem de güçsüzlük alameti olduğunu, ama neticede bu elin Kürdistan Özgürlük Hareketi’nin savaşının sonucunda bir zorunluluktan uzatıldığını belirtti.
Sol Parti adına konuşan Alper Taş, Sovyetler Birliği’nde yaşananın bürokratik sosyalizm, enternasyonalist olamama, doğayla barışık olmama olduğunu belirtti. 21. yüzyılın sosyalizminin de 20. yüzyılınkinin yenilgisi ve hatalarıyla yüzleşerek kurulabileceğini aktardı. Şu an emperyalizm çağında olduğumuz fakat proleter devrimler çağında olmadığımızı söyleyerek sözüne devam eden Taş, iki emperyalist kamp olduğunu ortaya koyarak, bunun iki emperyalist bloğun eşit olduğu anlamına gelmediğini söyledi.
2. gününde Ekim Devrimi Tartışmaları 2024 paneli, "Lenin'den 100 Yıl Sonra Leninizm" ve "Devrimci Odak" başlıkları altında iki oturum olarak yapıldı. Moderatörlüğünü Melih Erdoğan'ın yaptığı panelde Mücadele Birliği Platformu adına Muhammed Hizmetçi ve KÖZ adına Çetin Eren konuşmacı olarak yer aldı.
İlk oturumda Mücadele Birliği Platformu adına konuşan Muhammed Hizmetçi Lenin'in Devrimci parti modelinin bugün için de geçerli olduğunu ve emperyalizm tezinin günümüzde birçok biçimde kanıtladığını vurgulayarak, emperyalizmin çöküş sürecine, dünyada yaşanan ekonomik ve siyasi gelişmelere, savaşlara değindi.
Köz adına konuşan Çetin Eren de Marksizm, Komünizm, Leninizm kavramlarına değindi.
Bunların kimi zaman birbiriyle bağı olmayan dönemsel kavramlar gibi ifade edildiğini ve tarihsel süreçleri değerlendirirken birbirinden kopuk ele alınamayacağını ifade etti.
Panelin ikinci oturumunda "Devrimci Odak" konusu aynı konuklarla ele alındı. Köz adına Çetin Eren, Lenin'in Bolşevik Parti'yi kurma sürecine değinerek, bir savaş örgütü olmanın yanında, işçi sınıfı, köylüler ve halkın geniş kesimleri içinde örgütlenebilme özelliklerine de sahip olduğunu ifade etti. Günümüzde bir devrimci odağı oluşturma ihtiyacı bulunduğunu vurguladı.
Mücadele Birliği Platformu adına Muhammed Hizmetçi de devrimci odak yaratmanın zorunluluğunu vurguladı. Geçmişteki deneyimlere ve günümüzdeki devrimci odak oluşturma çabalarına değindi.
Panel soru-cevap bölümüyle devam etti.