105 yıl önce Rus proletaryası olanca cüretiyle sosyalizm çağını başlattı; Buz kırıldı, yol açıldı.
Açlık ve sefalet çeken, savaşın yıkıntıları ile boğuşan Rus proletaryası, 7 Kasım 1917’de ilk işçi devletini kurdu. O güne kadar yok sayılanlar, dünyayı değiştirebileceklerine asla inanılmayanlar tarihin akışını değiştirdi...
1917 Şubatında (Gregoryen takvime göre 8 Mart) kadınların başını çektiği Petrograd işçilerinin eylemleri kısa sürede askerlerin de katılımıyla ayaklanmaya dönüştü ve çarlık rejimi yıkıldı.
25 Ekim (7 Kasım)’da ise Kışlık Saray’a yönelen binlerce kızıl muhafız, tüm hükümet binalarını ve stratejik mevkiileri ele geçirdi; iktidarın İşçi, Asker ve Köylü Vekilleri Sovyeti olarak alındığı ilan edildi...
Ekim Devrimi ile insanlık tarihinde yeni bir çağ başladı ve sömürenle sömürülenin olmadığı bir dünyanın mümkün olduğu gösterildi. Ekim Devriminin ve Sovyetlerin açtığı yoldan Çin, Vietnam ve Küba gibi sayısız halk geçti ve tarih için oldukça kısa sayılabilecek zaman dilimi içinde dünyanın üçte biri sosyalizm yolunda yürümeye başladı. Açılan bu yoldan hala halklar sosyalizme doğru yürümeye devam ediyor.
Ekim’den bugüne 105 yılda dünyanın çehresi çok değişti. Sosyalizmden geri düşüşler olsa da, her defasında yeni yeni halklar yöneldi sosyalizme. Ve sosyalizm düşleri her zamankinden daha canlı olarak yaşamaya devam ediyor.
Bu düşleri yaşama geçirecek olan tarihsel kavgayı işçi sınıfı kazanacak, sosyalizm kazanacak.
“Şan Olsun Ekim Devrimini Yaratanlara!”