Son zamanlarda bir HES Kodu meselesidir gidiyor. Bir ilden bir ile mi seyahat edeceksiniz, öyle bilet aldım gidiyorum yok; otobüs firmaları sizden HES Kodu istiyorlar. Cezaevine ziyarete mi gideceksiniz HES Kodu olmadan içeri giremiyorsunuz vb vb..

HES, Hayat Eve Sığar’ın kısa yazılışı. Ama HES kodu ne anlama geliyor? Çok açık: Siyasi iktidar, pandemiyi fırsat bilerek insanları dijital takibe alıyor. Kim nerede ne yapıyor? Nereden nereye seyahat ediyor? HES Kodu sayesinde kontrol etme dahası adım adım takip etme şansına sahip oluyorlar. Elbette bu daha deneme aşaması, ileride bunu başka yerlere, başka mecralara da taşıyabilecekler. Ve adeta dijital bir rakamla tüm toplum fişleniyor. Zaten cep telefonlarındaki GPS programıyla kimin nerede olduğu takip edilebiliyordu; HES Kodu’yla da bu resmileştirilmiş oldu.

Siyasi iktidar, yapabildiği her şekilde toplumu denetim altına almaya; muhalif, devrimci kimliğiyle öne çıkan insanları takip etmeye, yetmez kriminalize etmeye çalışıyor. Çünkü toplumsal ve sınıfsal çelişkiler öyle bir boyuta ulaştı ki, toplum sıkıştırılmış bir barut fıçısı gibi; her an bir kıvılcım her şeyi patlatabilir. İşte siyasi iktidar bu küçük kıvılcımın çakmaması için yoğun mesaî harcıyor.

Ancak ne yaparlarsa yapsınlar, gelişmenin önünü kesemeyecekler. Bugüne kadar tarihin sıçramalı gelişiminin önüne çıkarılan tüm engeller aşılmıştır; bundan sonra da farklı olması için hiçbir neden yoktur.