< Zincirsiz Balinalar

İngilizlerin dönemin ruhuna uygun yasalarından birisi kendi sularında elde ettikleri “balinanın kafası kralın kuyruğu ise kraliçenin” yasasıdır. Hazır söz balinalardan açılmışken Melville’nin Moby Dick eserinde bahsettiği Amerikalı balıkçıların yazıllı olmayan kurallerından birisine daha değinelim “bağlı bir balina bağlayanın malıdır!” Tüm dünyanın Covid19’dan kırıldığı günlerde yüzyıllar öncesinin balinaları, kraliçeleri, kralları biraz ilginiz dağılsın diye yazıldı aslında.

Malum devletin başında ulu şef olma iddiasındaki kişi, karantina ile ilgili bir dizi açıklamalarda bulundu. Her açıklamasından sonra ya tepki çekti ya kimi burjuva yazarlarca “dağ fare doğurdu” diye eleştirildi. #BizBizeYeteriz tag’ının karşısına twitterda #ZırnıkYok tagı çıktı. Herkes milli şefin canlı yayında IBAN paylaşmasına adeta öfke kustu. Tüm dünyada virüs yayılırken TOBB başkanına “keyfin yerinde” diye komiklik yapıp emek ordusunun veba günlerinde çalışma kamplarına sürüleceği mesajını verdiğinde de aynı öfke doğmuştu. Bu arada bu kadar halk ile iç içe olmakla övünen siyasal iktidarın halk arasında yaygın olan “IBAN ekran fotosu atılmaz” yazısız kuralından da bir haber oldukları ayrı konu tabi ki.

Bizimkileri Nazi Almanyasına benzeten çok oldu. Madem öyle biz de bir alıntı ile devam edelim. Hitler’in propaganda bakanı Gobbels’e atfedilen meşhur bir söz var: “bana vicdansız bir medya verin size bilinçsiz bir toplum yaratayım”. Bay Gobbels’in kendi iktidar zamanları içinde halklara karşı alman tekellerinin çıkarı için işledikleri suçlar bakımından bunu başardıkları söylenebilir. Gene de halkların anti-faşist mücadelesi ve Kızılordunun emeği ise ayrı bir yazının konusu şimdilik.

Bizimkilerin çapının yetenek anlamında Gobbels ile yarışabileceğini sanmıyoruz. Gene de mevcut hükümetin güvenlik bakanı Bay SS, “Evde Kal” çağrılarına “Emekli, memur, zengin değilim. İşçiyim. TIR şoförüyüm. Çalışmasam ekmek yok. Beni bu virüs öldürmez, senin düzenin öldürür” diyen TIR şoförünü gözaltına aldırması sonrası bir açıklama videosu yayınladı. Gözaltı işleminin bizzat kendisince yaptırıldığı konuşmasından belliydi.

Bay SS’e göre basit, sıradan, alttaki bir ses bunca gerçek konuşmamalı idi. Böyle buyurmak istiyor, çalışma taburlarının vergileri ile sıcacık evinde oturarak. Oysa güvenlik bakanının sesi titrek, gerçek karşısında güçsüz, inançsız, kopuk ve sadece tehditkar o kadar. O da görüyor bilinçsiz kitleler diye gördüklerinin homurtularını ve tüm toplumun ortak vicadını olduğunu. Tüm kaygısı bunun tüm toplumu harekete geçirecek kartopuna dönüşme ihtimali. O yüzden adli mekanizmadan önce idari mekanizma işçiyi gözaltına alıp devlet babayı hatırlatma ihtiyacı duyuyor Üstüne bir de koca bakan açıklama yapıyor bir tır şoförü işçisinin tiktok videosuna hem de.

Tüm toplum tıpkı bir balina gövdesi gibi yaşamak için sularda yön bulmaya çalışırken, başını ve kuyruğunu yemekten bıkmayanlar hala halkla dalga geçiyorlar. Bu yazı yazılırken twittter gündemine “#hükümet istifa” tagı girilmiş bile. Bu kendiliğinden istencin tamamlayıcısı #yaşamısavunmakomitleri öncülüğünde “iktidar halka” demek olabilir ancak. Bu bir hükümet değil sistem krizi, üretim biçiminin vahşeti. Cevap gereken soru şu daha ne kadar krallar ve kraliçelerin tabanlarının ölülerimizin üzerinde tepinerek yaşamasına müsade edeceğiz?

Renas TOPRAK