< KCDP Kapatma Davası 11 Ocak'a Ertelendi

 

KCDP'ye "ahlaka aykırı faaliyet yürütmek" suçlamasıyla açılan kapatma davası İstanbul Adliyesi'nde görüldü. Açıklama yapan KCDP üyeleri "Mücadelemizden Vazgeçmeyeceğiz" dedi. Dava 11 Ocak'a ertelendi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'na (KCDP) "kanuna ve ahlaka aykırı faaliyet yürütmek" iddiasıyla açılan kapatma davasının ikinci duruşması bugün Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde bulunan 27'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Katledilen kadınların aileleri de platforma destek vererek, "Derneğimizi kapatmayın. Devlet bize sahip çıkmadı, bu dernek sahip çıktı" dedi.

Duruşma öncesi KCDP üyeleri, kadın örgütleri ve çok sayıda kadın adliye önünde toplanarak basın açıklaması gerçekleştirdi. KCDP Genel Temsilcisi Gülsüm Kav, "Büyük bir özgürlük mücadelesinin bir parçası olduğumuz için kendimizi çok güçlü hissediyoruz. Bir kişi giderse, bin kişi geliriz. Asla vazgeçmeyiz" dedi.

İstanbul Barosu'ndan Nazan "Neden kapatılmaya çalışıldığını hepimiz biliyoruz. Çünkü devletin yapamadığını bu dernek yapıyor. Kadınların güçlenmesini istemiyorlar. Böyle bir yönetim olamaz" diyerek kapatma davasına tepki gösterdi.

 

İki Duruşma Arası Sürede 114 Kadın Katledildi"

Duruşmada platform avukatlarından Rukiye Leyla Süren, kapatma davası sürecinde 72 kadının davasını takip ettiklerine, iki duruşma arasındaki kadın cinayeti sayısının 114 olduğuna dikkat çekti. Katledilen kadınların ailelerinin platformun kapatılmaması için mücadele ettiğini söyleyen Süren, "Bize 'kanuna, ahlaka aykırı' iddiasıyla dava açıldığı için ben şunu düşünüyorum: Savcılık samanlıkta suç aramıştır. Bu dosya ile hepimiz zaman kaybediyoruz" dedi.

 

'Hukuka Uygun Olmayan Deliller İsteniyor"

Avukat Sevda Nur Bayram, mahkeme ve emniyetin istediği kayıtların delil olarak dinlenmesinin hukuka aykırı olduğunu belirterek, bu talepten vazgeçilmesini istedi. Bayram, "Hukuka uygun olmayan deliller dikkate alınıyor. Listemizdeki tüm tanıkların dinlenmesini talep ediyoruz. İlk celsedeki SEGBİS kaydı hukuka aykırı yazılmış ve bir çok hukuku terimi dahi yanlış yazılmış. Bu celsedeki kayıtların da başkaca bilirkişilerce yapılmasını istiyoruz" dedi.

Mor Çatı adına konuşan Selin Nakıpoğlu da davanın hukuka aykırı olduğunu ifade ederek, "Bizlerin müdahillik taleplerini dinleyin. Bu davayı reddedin" dedi.

Mahkeme Başkanı ara karar açıkladı. Bir grup tanık için davetiye çıkartılmasına, diğer tanıkların mahkemede dinlenmesine karar verildi. Mahkeme, tüm müdahillik taleplerini reddetti. Bir sonraki duruşma 11 Ocak 2023'e ertelendi.