< "İnsanları Zorla Kendi Cennetinize Götüremezsiniz!"

Mahsa Amini, 14 Eylül’de İran’da ailesinin yanına ziyarete giderken başörtüsünden saçı gözüktüğü bahanesiyle metro çıkışında ahlak polisleri tarafından gözaltına alındı. Ağır işkenceler sonrası kaldırıldığı Tahran’daki Kasra Hastanesinde 22 yaşında hayatını kaybetti.

Mahsa’nın ölümünün ardından başta Tahran olmak üzere İran’ın birçok kentinde kadınlar sokağa döküldü. Gerici Molla rejiminden hesap sormak için ayaklanan halka saldırılar düzenlendi. Bu saldırılarda ateşli silahla yaralanan kadın ve erkekler hastaneye kaldırılırken, halkın gerici rejime karşı öfkesi gitgide arttı. Mahsa Amini’nin cenaze töreni başta olmak üzere birçok bölgede kadınlar, başörtüsü çıkarma eylemleri ile “kız kardeşimizi öldürenlerin sonunu getireceğiz!” diyerek mücadele ediyor. Cenaze töreninden sonra protestolar giderek yayıldı.

Mahsa Amini’nin katledilmesinden hemen önce Meriwan’da bir kadın tecavüz girişimi sonrası intihara sürüklenmişti. İran’da gerici rejim güçlerince kadınlar başta olmak üzere halka yönelik ağır suçlar işleniyor. Mahsa Amini, Rojhilatlı Kürt bir kadındı. Tahran’da yaşayan ailesinin yanına ziyarete giderken katledildi. Tüm bunlar, gerici İran rejiminin Kürt halkına yönelik saldırılarını gösteriyor. Mahsa Amini’nin katledilmesi bu bağlamda yalnızca bir kadın cinayeti değil, Kürt halkına ve kadınlara yönelik saldırıların bir parçası olarak ele alınmalıdır.

Dünyanın her yerinde gerici ve faşist güçler tarafından kadınlara yönelik saldırılar gerçekleşiyor. Özgürlük mücadelesi yürüten binlerce kadın, gerici, işgalci güçlere karşı yaşamları pahasına mücadele ediyor. Bu saldırıları perçinleyen faşizm ve erkek egemen sistemdir. Kadın katliamları ve dinci politikalar ile yaşamlarımız üzerinde tahakküm kurmaya çalışan erkek egemen sisteme karşı tüm dünyadan kadınları enternasyonal kadın mücadelesini yükseltmeye çağırıyoruz.

İran’da gerici hükümete, Molla rejimine karşı, Afganistan'da Taliban'a karşı, Filistin'de Siyonizme karşı mücadele eden kadınların yanındayız.


Yaşasın Enternasyonal Dayanışma!

EMEKÇİ KADINLAR (EKA)