Bugün, Küba devrimci güçlerin Batista'yı devirmesinden bu yana, Küba sosyalist devriminin uygulanması için mücadele eden Federaci ón de Mujeres Cubanas (Küba Kadınlar Federasyonu – FMC)’nin 62. yılı kutlanıyor.

Bugün Küba Kadınlar Federasyonunda 4 milyondan fazla kadın bulunuyor. Ve Federasyon, kadınların özgürleşmesine ve kadınların eşitliğinin toplumun her alanında ve kademesinde tam bir şekilde gerçekleştirilmesine yönelik program ve politikalar geliştirmeyi amaçlayan bir kitle kuruluşu.

1959 zaferinden önce, kadınlar çalışanların yaklaşık %17'si idi ve erkeklerden oldukça düşük bir maaşı vardı. Parlamentoda kadın yoktu. Kadınlar ev iş gücü olmakla sınırlıydı.

1960 yılında bugün, devrimin zaferinden sadece bir yıl sonra, federasyon Sierra Maestra kampanyasının başarılı bir savaşçısı ve organizatörlerinden Vilma Espin tarafından kuruldu. Espin, 2007 yılında ölümüne kadar federasyon başkanı oldu.

Bugün, Kübalı kadınlar cinsiyet ayrımcılığını ortadan kaldırmış, kürtajı yasallaştırmış ve profesyonel çalışanların %70'i, üniversite mezunu %60'ı. Küba kongrede kadın oranı en yüksek 2. ülke. Ve Ulusal Halk Gücü Meclis üyelerinin %53,4'ünü kadın oluşturuyor.

FMC, Küba'daki covid-19 salgınıyla mücadelede, kamu sağlık sisteminde ve 5 Küba aşısının başarılmasına yönelik bilimsel görevlerde büyük bir rolü vardı.

Kübalı devrimci kadınları selamlıyoruz

 

Peoples Dispatch facebook sayfasından alınarak çevrilmiştir