Amerika Birleşik Devletleri Yüksek Mahkemesi (SCOTUS) kadınlara kürtaj hakkını anayasal olarak tanıyan ve ülke çapında yasallaştıran, 1973 tarihli tarihi Roe v. Wade kararını 24 Haziran Cuma günü iptal etti! Bu, kürtaj karşıtı Cumhuriyetçiler ve dindar muhafazakarlar için önemli bir zafer(!) oldu.

Mahkemenin atama yoluyla gelen gerici yargıçları, 6 evet 3 hayır oyuyla, kürtajı yasaklayan Mississippi yasasını onayladı.

1973 yılında, Roe v. Wade, Amerika Birleşik Devletleri Anayasası uyarınca kişisel mahremiyet hakkının, bir kadının hamileliğini sonlandırabilme yeteneğini koruduğunu kabul etmişti. Yüksek Mahkeme, Güneydoğu Pennsylvania'nın Planlı Ebeveynliği vs. Casey adlı 1992 tarihli bir kararında da 23 haftaya kadar kürtaj haklarını onaylamış ve kürtaj erişimini zorlaştıran yasaları yasaklamıştı.

Ancak, yakın tarihli bir Mississippi yasası, Yüksek Mahkeme'nin kürtaj haklarına ilişkin emsalini ihlal ettiği için alt mahkemeler tarafından engellendi. Bugün kürtajı anayasal bir hak olarak ortadan kaldıran karar, devletlerin kürtajı yasaklayan yasalar çıkarma yeteneğini geri getiriyor.

Bunun üzerine "Benim Bedenim, Benim Seçimim!" diyen yüzlerce kişi, Capitol Hill'deki ABD Yüksek Mahkemesi yakınında toplanarak eylem yaptı, "Zorla annelik kadın köleliğidir." dedi.

Rise Up 4 Kürtaj Hakları, "Roe'yu devirmeye yönelik bu karar için tek bir kelime var, bu mahkeme için tek bir kelime: gayrimeşru. Bu karar geçerli olmamalı! Ülke çapında ve yasal kürtaj talebimiz. Zorla annelik kadın köleliğidir” derken, kadınlar da "Bu ırkçı, acımasız ve utanç verici karar, kadınları, kız çocuklarını ve hamile kalabilecek insanları güvenli olmayan kürtaja başvurmaya zorlayacak. İnsan hakları için çok üzücü bir gün" diyor

ABD’de Roe v. Wade kararına rağmen, eyaletler kendi kısıtlma yasalaraını getirebiliyor. Örneğin Teksas’ta hamileliğin 6. haftasından sonra çocuklar için bile tecavüz veya ensest istisnası olmaksızın kürtajı yasaklıyor. Bu yasak, kürtaj arayanlara yardım edenleri ihbar eden herkese mali bir kazanç sağlayan bir ödül avcısı planını da hayata geçirdi.

Oklahoma, bu yaz tecavüz ya da ensest durumlarında bile "hayat anne karnında başlar" diyerek tüm kürtajı yasaklayan bir yasa geçirmeyi planlıyordu. Kanun, kürtaj yapmayı ağır bir suç haline getirecek ve hapisle cezalandırılacaktı. ABD’de 26 eyalette kürtaj yasak... Sadece 16 eyalet ve Columbia Bölgesi, kürtaja erişim hakkını koruyan yasalara sahip. Bu da pek çok eyaletten kadınların buralara gelmesine yol açıyordu. Yine de kürtaj sağlık sigortasına dahil değil ve kar amacı gütmeyen kadın sağlığı kuruluşlarına fon tahsis edilmesi de kısıtlı. Kimi eyaletlerde anne-bebek sağlığı için tesisler dahi yok.


Workers World Party de 24 Haziran günü bir açıklama yayınlayarak, “Roe v. Wade'den yaklaşık yarım yüzyıl sonra, 2022'de bugün en temel hakkın devrilmesine tanık olmak şok edici!” dedi.

WWP açıklamasında “Kararın ölümcül sonuçları olacak. Beyaz olmayan toplulukları, düşük gelirli insanları, engellileri, göçmenleri ve gençleri orantısız bir şekilde etkileyecektir. (...) Bu, doğum sırasında beyaz kadınlara göre üç kat daha fazla ölme olasılığı olan Siyah kadınlar için özellikle yıkıcı olacaktır.

Anketler, ABD'deki insanların büyük bir çoğunluğunun kürtaj hakkının ortadan kaldırılmasına karşı olduğunu gösteriyor. Ama onların duyguları dikkate alınmadı.

Nasıl oluyor da bu kadar insanlık dışı, kadın düşmanı ve antidemokratik bir yönetim, kitleleri bu kadar derinden etkiliyor? Neden altı kişi, mahkemenin salt çoğunluğu ile çocuk doğurabilecek her insanın bedensel özerkliğini geçersiz kılabilir?

İnsan ihtiyaçlarını kârdan önceleyen bir sistemde bu mümkün olmazdı.

Ama tarihin en güçlü emperyalist, kapitalist ülkesi olan ABD'de yaşadığımız gerçek bu değil. Cinsiyetçi eşitsizlik de dahil olmak üzere eşitsizlik, kapitalizmin yerleşik bir özelliğidir. Kadınların, kapitalistlerin ihtiyaç duyduğu şekilde üremeleri -yeni nesil sömürülebilir işçiler üretmeleri- bekleniyor.” diyerek bunu kabul etmeyeceklerini söyledi.

Geçmişte hamilelerin ihtiyaç duydukları ve hak ettikleri sağlık hizmetini almalarına yardımcı olmak için ağlar oluşturulduğu ve kadınlara güvenli kürtaj sağlamak için yeraltında çalışıldığı, ancak bunun o kadar kolay olmadığı hatırlatılarak muazzam protestolar yapmak gerektiğini söyledi.

“Yalnızca kitle grevleri de dahil olmak üzere bir dizi taktik uygulayan birleşik bir işçi sınıfı bu korkunç kararı geri püskürtebilir.

Ve ancak ataerkil kapitalist sınıf sömürü sisteminden kurtularak gelecek nesiller için yeniden üretim adaletini güvence altına alabiliriz.” diye açıklamasını noktaladı WWP.