"Meşrulaştırdığınız Şiddetin Hesabını Vereceksiniz!"

Kadınlar Birlikte Güçlü İnisiyatifi, Pınar Gültekin'in katiline haksız tahrik indirimi verilmesini Kadıköy İskele Meydanında protesto etti. Kadınlar "Katledilen kadınların hesabını soruncaya kadar sokaklarda, meydanlarda olacağız" diye haykırdı.

Kadınlar Birlikte Güçlü İnisiyatifi'nin çağrısıyla Kadıköy-Eminönü İskele Meydanında bir araya kadınlar “Erkeklik İndirimi Kadın Cinayetlerine Teşviktir Erkek Adalet Değil Gerçek Adalet yazılı pankart açtı.

Pınar Gültekin ve erkekler tarafından katledilen kadınların fotoğraflarını taşındığı Eylemde eylemde katledilen kadınların isimleri sayılarak "Burada" denildi.

“Bu indirim kararların hiçbiri tesadüf olmadığını ifade eden kadınlar, "Bu bizleri erkek egemen sisteme, şiddete mahkum etmek isteyen anlayışın ifadesidir” dedi.

Erkek yargı sisteminin hayatını savunan Nevin Yıldırım’a müebbet hapis cezası verdiği hatırlatılan açıklamada “Faillerin sırtını sıvazlayarak, haksız tahrik indirimleri vererek, cezasız bırakarak kadın cinayetlerinin günbegün daha çok önünü açıyor. Kadınların yaşamlarını güvencesiz ve tehdit altında bırakıyor. İktidarın kürsülerden söylediği bunlar çürük ve sürtük söylemleri, biz kadınlara yargılamalar sırasında yöneltilen ‘onun evine gitmeseymiş’, ‘o eteği giymeseymiş’, ‘o saatte orada ne işi varmış’ sorularıyla tezahür ediyor. Tam da bu yüzden Pınar Gültekin davasında failden çok Pınar’ın yaşam tarzının yargılanmasının tesadüf olmadığını biliyoruz. Bugün yargının bu kararından, istanbul sözleşmesini kaldıran, kadınların kazanımlarına saldıran, her gün kadın düşmanı söylemler ile erkekliği yeniden üreten iktidar yaygınlaşan erkek şiddetinin sorumlusudur. Son bir buçuk senede 599 kadın öldürülmesine rağmen, 6284’ü etkin uygulamayan iktidar kadın cinayetlerinin sorumlusudur” denildi.

Kadıköy-Tavşantepe metrosunda iki kadın yolcuya bıçak çekip tehdit ve hakarette bulunan Emrah Yılmaz’ın serbest bırakılmasından da iktidarın sorumlu olduğunu söyleyen kadınlar nafaka hakkına saldıran iktidarın kadınların her geçen gün daha da yoksullaşmasının sorumlusu olduğunu söyledi.

"Bugün Pınar için ve katledilen tüm kadınlar için yasta değil isyandayız Kadın cinayetlerinin, yaşamlarımızın her anında karşılaştığımız erkek şiddetinin sorumlulularını biliyoruz ve hesap soruyoruz!" diyen kadınlar Pınar’ın failleri neden cezasız kaldı? Gülistan Doku nerede? Nadira Kadirova’ya ne oldu? İpek Er’e tecavüz eden Musa Orhan nasıl iyi hal indirimi aldı? Nevin Yıldırım neden hala hapiste?" sorularını sormaktan ve mücadele etmekten vazgeçmeyeceklerini vurguladı.

"Serbest bıraktığınız tüm katillerin ve meşrulaştırdığınız erkek şiddetinin hesabını vereceksiniz. Failleri aklayan erkek adaletinizin karşısında gerçek adalet sağlanana kadar duruşma salonlarını da, sokakları da, meydanları da terk etmiyoruz, yaşamlarımızdan vazgeçmiyoruz. Birbirimizi eşit, özgür ve hayatta istiyoruz" diyen kadınlar eylemi "Katledilen Kadınlar İsyanımızdır", "Susmuyoruz Korkmuyoruz İtaat Etmiyoruz" sloganlarıyla sonlandırdı.

📷📝 #Jinnews / #SafiyeAlagaş