< Basel'de 8 Mart Yürüyüşü

İsviçre'de bu yıl 5 Mart itibarı ile başlayan 8 Mart eylem ve etkinlikleri, 12 Mart’ta Basel’de yapılan yürüyüş ile sonlandırıldı.

Theaterplatz'da toplanmaya başlayan kadınlar, yürüyüş öncesi kısa metinler okuyarak neden sokaklarda olduklarını ve olmaları gerektiğini anlattılar.

Türkiyeli ve Kürdistanlı kadın kurumları Aysel Tuğluk nezdinde zindanlarda bulunan kadın tutsakların yaşadıkları baskı ve sorunları anlatarak, tutsakların derhal serbest bırakılmasını istediler ve Basel kentinde bulunan kadın cezaevi önünde, “Tutsaklara Özgürlük” sloganı haykırılarak şehir merkezine doğru yürüyüşe devam edildi.

Yürüyüş boyunca yapılan kısa konuşmalarda, pandemi bahanesi ile zaten baskı ve sömürü altında olan işçi ve emekçi kadınların nasıl daha fazla ezilmeleri, özellikle sağlık çalışanlarının insan üstü güç harcayarak çok uzun saatler çalışmak zorunda bırakılmaları, sloganlarla protesto edildi.

Yabancılar şubesi önüne giderek açıklama yapmak isteyen kitleyi polis, barikat kurarak engellemek istedi. Kitlenin ısrarlı davranması üzerine polis saldırıya hazırlanarak göz yaşartıcı sprey ile saldırdı. Yürüyüşün izinsiz olduğunu gerekçesi ile güzergah boyunca ara sokaklara kurulan barikatlarla kitlenin merkezi alanda hareket alanını kısıtlama çabalarına rağmen, 8 Mart Yürüyüşü tamamlandı.