< < Gökçeada'da 8 Mart: "Sömürüye Karşı Bugün Ve Sonsuza Kadar İsyandayız!"

Gökçeada Kadın Dayanışması'nın çağrısıyla ilk kez geniş katılımlı 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlaması yapıldı.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü bir çok yerde çeşitli etkinlikler ve alanlardaki kitlesel kadın buluşmalarıyla kutlandı.

Gökçeada Kadın Dayanışması'nın çağrısıyla bu yıl ilk kez geniş katılımlı bir etkinlik ve 8 Mart günü kutlaması gerçekleştirildi.

 

Kadınlara Ve Ölmez Ağacımız Zeytine Dokunma!

Gökçeada Kadın Dayanışması'nın çağrısıyla 7 Mart günü çeşitli kurumlardan ve bireysel katılımlarla kadınlar zeytinliklerde bir araya geldi.

Yeni yönetiimelikle zeytinliklerin ranta açılarak yok edilmesine karşı 'Ölmez Ağacı" da zeytin ağaçlarına 2021 ve 2022 yılında katledilen kadınların isimlerinin yer aldığı rengarenk kumaşlar asarak "Kadınlara ve Ölmez Ağacımız Zeytine Dokunma" etkinliği gerçekleştirildi.

Kadınlar renkli kumaş ve dövizlere yazdıkları kadınların mücadelesini ve taleplerini içeren dövizleri ağaçlara astı veya ağaç diplerine yerleştirdi.

 

Gökçeada'da Çoşkulu 8 Mart

Gökçeada Kadın Dayanışması'nın çağrısıyla 8 Mart Dünya kadınlar Günü'nde ise onlarca kadın saat 12.00'de rengarenk kıyafetleri, dövizleri, müzik aletleri ve kendi hazırladıkları ses çıkaran aletleriyle Cumhuriyet Meydanı'nda buluştu. Kadınlar zılgıtlar, alkışlar, düdükler ve müzik eşliğinde saat 14.30'a kadar çoşkulu sloganlarını haykırdı.

Basın açıklamasının okunmasının ardından kadınlar yine Türkçe, Kürtçe, Ermenice müzikler eşliğinde dans etti, yöresel oyunlar oynayıp halaylar çekti.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü ilk kez böyle katılımla ve coşkuyla kutladıkladıklarını ve çok az mutlu olduklarını belirterek bir dahaki sene daha geniş katılımlı ve etkinliklerle kutlamayı hedeflediklerini vurguladı.

Gökçeada Kadın Dayanışması adına yapılan basın açıklaması ise şöyle;

"1857'de New York'ta yakılarak öldürülen emekçi kadınlara selam olsun! Bugünün 2022’sinde öldürülen, şiddet gören, tacize ve tecavüze uğrayan ancak tüm baskılara ve acılara rağmen sokakları dolduran dünyanın tüm emekçi kadınlarına selam olsun!

 

Biz Kadınız! Varız! Meydanlardayız! Buradayız!

Biz kadınız! Varız! Meydanlardayız. Buradayız! Tarlada köylü evde kadın, pazarda esnaf evde kadın, hastanede doktor evde kadın, okulda öğreten evde kadın, teknede kaptan evde kadın, fabrikada mühendis evde kadın, markette işçi evde kadın, evinde ücretsiz köle ve aynı evde KADIN…

 

Sömürüye Karşı Bugün Ve Sonsuza Kadar İsyandayız!

Bu cinsel, bedensel sömürünün ve emek sömürüsün karşısındayız. sömürünün her türüne karşı bugün ve sonsuza kadar isyandayız. Bugün burdayız ve her yerdeyiz. Üreterek yarını şekillendirenleriz. Karşılaştığımız tüm cinsiyetçi uygulamalara hayır diyoruz. Ve bize dayatılan toplumsal cinsiyet rollerinin, insanları ötekileştiren cinsiyetçi yaklaşımların karşısındayız.

 

Siyasal, Sosyal, Ekonomik Alanda Kadın Temsilcinin Artırılmasını İstiyoruz

Bugün burdayız ve her yerdeyiz.Ne mi istiyoruz? Dünyadaki tüm canlıların eşit ve özgür var olmasını istiyoruz. Su gibi, hava gibi, toprak gibi, güneş gibi… Hep birlikte yaşamak istiyoruz. Bu taleplerimizi dile getirebilmemiz için kadının her alanda söz ve etki sahibi olmasını istiyoruz. Siyasal, sosyal ve ekonomik olarak kadın temsilinin artırılmasını istiyoruz. Bu da insan haklarının ayrılmaz bir parçası olan kadın haklarına yönelik gerçekçi ve uygulanabilir politikalar geliştirmekle mümkün olacaktır, bunu biliyoruz. Bu yüzden tekrar ve yüksek sesle “İstanbul Sözleşmesi Yaşatır!” diye haykırıyoruz.

 

Savaş, Soykırım, Göç Ve Şiddete Karşı Etkili Politikalar İstiyoruz

Bugün burdayız ve her yerdeyiz. Ne mi istiyoruz? Biz barış istiyoruz! Bu yüzden savaşa hayır diyoruz! Dünyanın hemen her yerinde yıllardır yaşanan savaş, soykırım ve göç gibi bütün yaşamı etkileyen olaylarda en büyük acı ve kayıpları yaşayanlar kadınlar ve çocuklar olmuştur. Kadınlara karşı uygulanan insanlık dışı muamelelerin son bulması için gerçekçi ve uzun vadeli politikaların bir an önce uygulanmasını talep ediyoruz.

 

Şiddete, Tecavüze, Eziyetlere Karşı Artık Kol Kırılıp Yen İçinde Kalmayacak

Bugün burdayız ve her yerdeyiz. Ne mi istiyoruz? Kadınlara ve çocuklara yapılan tecavüzler ve istismarlar kapımıza kadar dayanmışken ve bu insanlar yaptıkları eziyetlere rağmen sokaklarımızda gezerken artık sessiz kalmak istemiyoruz. Sizi çok iyi biliyoruz! Devletin yasaları hâlâ bizi korumuyor olsa da, acı dolu haykırışlarımız bastığınız topraklarda, soluduğunuz havada, içtiğiniz suda size huzur vermeyecek. Ta ki ıslah olup yürekleriniz yeniden insan olmayı hatırlayana dek. Ve umuyoruz ki hatırlarsınız. Çünkü artık kol kırılıp yen içinde kalmasın istiyoruz.

 

Artık Yeter! İnsanca Yaşamak İstiyoruz!

Kadınların sesinin bastırıldığı bir dünyanın nereye sürüklendiğini gördük. Halen de görüyoruz. Dört tarafı savaşlarla dolu topraklarda nefes almaya çalışıyoruz. Küresel ısınma, savaş, ekonomik krizler, yoksulluk, pandemiler, bizi bir uçurumdan başka bir uçuruma sürükleyen sınıfsal eşitsizlik... Artık yeter diyoruz! Ve insanca yaşamak istiyoruz.

Biz kadınız ve bir sesimiz var! Tüm halkların kadınlarıyla bir aradayız ve kendi barışçıl sesimizle haykırıyoruz: KADIN, YAŞAM, ÖZGÜRLÜK!

JİN , JİYAN, AZADİ!

ΓΥΝΑΙΚΑ, ΖΩΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!

OXORZA, SKİDALA, OXOŞKVA! KİN, KYANK’, AZATUT’YUN!

ALMAR’AT, ALHAYAT, ALHURİYA!

Gökçeada Kadın Dayanışması / 8 Mart 2022"